Tips open sollicitatie

 Het verschil tussen reageren op een vacature en een open sollicitatie is dat je een open sollicitatie schrijft uit enthousiasme over een bedrijf. Maar wat schrijf je er in, en aan wie richt je de open sollicitatie? De beste open sollicitatie tips lees je hier.

Verschil met 'normale' sollicitatie

Het verschil tussen een sollicitatiebrief als reactie op een vacature en een open sollicitatiebrief is dat er in het geval van een open sollicitatie geen vacature is. Je schrijft de brief omdat het bedrijf je aanspreekt. In de open sollicitatiebrief is het daarom van extra belang dat je je enthousiasme kenbaar maakt.

Aan wie richt je een open sollicitatie?

Soms vind je op de website van het bedrijf informatie over de persoon of afdeling aan wie je open sollicitaties kunt richten. Als deze informatie niet beschikbaar is kun je bijvoorbeeld eerst telefonisch contact opnemen met het bedrijf opnemen om te vragen aan wie je je open sollicitatiebrief het beste kunt richten.

Naam noemen van een bekende

Indien je iemand binnen het bedrijf kent, dan kun je hier op positieve toon naar verwijzen. Stel de persoon in kwestie wel altijd op de hoogte dat je zijn of haar naam gebruikt.

Voorbeeld

Daarbij werkt een bekende van mij - Mariska Goedhardt - bij Unilever en ook door haar positieve berichten over Unilever als werkgever werden mijn hoge verwachtingen bevestigd.

Social Media

Zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is en dat je op Hyves, Facebook en eventuele andere Social Media respectabele info hebt staan en een nette foto.

Antwoord of reactie van het bedrijf

Een bedrijf zal niet in alle gevallen van zich laten horen. Bel na een week of twee na. Vraag of de persoon aan wie je de open sollicitatiebrief hebt gericht er al aan toe is gekomen om je brief te lezen en of je wellicht eens langs mag komen voor een oriënterend gesprek.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg