Omgaan met een afwijzing op je sollicitatiebrief

Helaas maken de meeste sollicitanten het wel eens mee, een afwijzing. Op verschillende momenten tijdens het sollicitatieproces kan dit gebeuren. Het kan zowel voor als na het sollicitatiegesprek zijn of zelfs na het tweede gesprek. In dit artikel geven we advies over hoe je het best om kan gaan met een afwijzing op je sollicitatiebrief.

Niet persoonlijk opnemen

Veel sollicitanten nemen een afwijzing persoonlijk op, terwijl dit doorgaans niet nodig is. De recruiters hebben namelijk alleen je sollicitatiebrief en CV gelezen, zij hebben geen contact gehad met de persoon achter de sollicitatie. Waarschijnlijk hebben sollicitanten die wel zijn uitgenodigd, op papier een betere match met de vacature. Realiseer je dus goed dat een afwijzing niets met jou persoonlijk te maken heeft en blijf vooral solliciteren.

Analyseer je brief

Het analyseren van je sollicitatiebrief is erg belangrijk na een afwijzing. Om te beginnen is het verstandig om de vacature erbij te nemen en te kijken of je brief hier wel goed op afgestemd is. Stel je eens voor dat jij de recruiter bent en ga na of de brief genoeg reden geeft om te geloven dat je binnen de functie past.

Ook is het aan te raden om nogmaals te controleren op de grootste blunders in sollicitatiebrieven: taalfouten. Het komt geregeld voor dat sollicitanten op een enkele dt-fout worden afgewezen. Mocht je dergelijke fouten tegen komen, dan zul je die in je volgende brief niet nog een keer maken.

Vraag om feedback

Het komt geregeld voor dat een bedrijf aangeeft waarom je het niet geworden bent. Mocht dit niet het geval zijn, is het aan te raden hierom te vragen. Het is namelijk waardevolle informatie waarmee je de volgende sollicitatiebrief kan verbeteren. Wees echter wel diplomatiek met het vragen om feedback. Vraag bijvoorbeeld niet ‘waarom ben ik afgewezen’ maar ‘wat zou ik kunnen verbeteren aan mijn sollicitatiebrief?’.

Bedank de recruiters

Het is verstandig om een bedankje naar de recruiter te sturen. Geef hierin aan dat je het jammer vindt niet uitgenodigd te zijn voor een gesprek en dat je dankbaar bent voor de tijd die zij in het lezen van jouw sollicitatiebrief en CV hebben gestoken. Het komt vaak voor dat sollicitanten in een database worden verwerkt om hen later voor een andere functie te benaderen. Door het sturen van een bedankje toon je jouw persoonlijkheid en verhoog je de kans om ooit nog eens benaderd te worden.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg