Nee betekent doe mij een ander voorstel

Tip 1 uit een serie van 14 tips voor vrouwen om makkelijker en sneller carrière te maken.

Onderhandelen

Ik vind onderhandelen best lastig en al helemaal als het voor mijzelf is. Voor mijn bedrijf, een goed doel, de kinderen; geen probleem. Vragen voor een ander vind ik dan ook echt niet moeilijk. Maar opslag vragen, een promotie, meer geld voor een nieuwe opdracht aan een bestaande klant? Dat vind ik echt moeilijk. En daarin ben ik gelukkig niet alleen.

Jij verdient te weinig

Heel veel vrouwen verdienen minder dan ze zouden kunnen omdat ze moeite hebben met onderhandelen voor zichzelf. Daarnaast wordt er gewoon vaak minder betaald aan vrouwen maar dat is een ander verhaal (EqualPay). Want dat minder verdienen heb je dus voor een deel zelf in handen.

En het is zaak daar meteen bij je eerste baan mee te beginnen want dat vormt de basis van je toekomstige salarissen en dan loopt het bedrag wat je aan inkomsten mist al snel op. Maar dan is het wel handig om te weten dat mannen anders onderhandelen dan vrouwen.

NEE is NEE

Voor een vrouw betekent nee is nee. Je krijgt meer tijd om je punt te maken maar als ze eenmaal besloten heeft dat het ‘nee’ is wordt het nooit meer een ‘ja’.

Het is een spel

Mannen zeggen veel vaker nee. Sowieso. Maar dat betekent niet meteen dat ze iets helemaal niet meer willen overwegen. Het betekent alleen dat het niet het juiste aanbod was. Het is dan aan jou om met een ander of aangepast voorstel te komen. Er zit dus nog ruimte in die onderhandelingen. En dat betekent opnieuw iets voorstellen en dat kun je tot wel 3x doen. Als het dan nog steeds ‘nee’ is is het spelletje over. En zo zien mannen onderhandelingen vaak; als een spel. Ze staan er losser en flexibeler in dan de meeste vrouwen.

Dus als je een voorstel doet voor loonsverhoging en jouw manager zegt ‘nee’ dan is er nog wel ruimte voor een loonsverbetering (denk aan secundaire arbeidsvoorwaarden) of loonsverhoging als je een bepaalde target hebt gehaald bijvoorbeeld.

Dus NEE is best vaak een JA en ga er dan ook voor!

Wendy Broersen - Founder en CEO van internationaal bedrijf Superwomen Academy. Dol op innovatieve dingen bedenken op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. Al ruim 15 jaar ondernemer van meerdere bedrijven en internationaal spreker.

Nog meer tips? Meld je dan hier aan voor onze micro-actions. (graag linken naar https://www.superwomenacademy.com/how-to-grow-your-career/)

https://www.linkedin.com/in/wendybroersen/

superwomenacademy.com

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg