Tips van recruiters: het sollicitatiegesprek

Mooi, je mag op sollicitatiegesprek komen voor die toffe functie! Je leest overal dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden, maar weet je al hoe? Wij hebben de beste sollicitatietips van recruiters verzameld, zodat jij straks ontspannen je gesprek ingaat.

Dit kan je verwachten

Een recruiter stelt drie soorten vragen tijdens het sollicitatiegesprek: over jezelf, over de functie en over het bedrijf. Deze vragen kan je dus heel goed voorbereiden!

Denk bij vragen over jezelf aan jouw persoonlijkheid en hoe je op dingen reageert. Wie ben je en waar ben je goed in? Dit soort vragen zijn vaak de belangrijkste van het gesprek, waarbij de recruiter probeert in te schatten hoe je in bepaalde situaties zou handelen. Het worden ook wel competentie vragen genoemd. Voor je een gesprek ingaat, kan je je afvragen wat voor situaties je tegen zou kunnen komen in de functie. Vervolgens kan je bedenken hoe jij daar op reageert en hoe je deze reactie onder woorden kan brengen. Probeer vooral voorbeelden te geven van jouw handelen in een zelfde soort situatie in het verleden. Meer weten? Lees dan het artikel Hoe beantwoord je de sollicitatievraag: Vertel iets over jezelf?.

Natuurlijk zal de recruiter ook vragen naar de functie. Waarom wil je de functie en waarom denk je dat deze bij je past? Probeer ook hier zo duidelijk mogelijk te zijn, en vergeet het enthousiasme niet! Er wordt ook vaak gevraagd naar wat jouw grootste overwinning is in je carrière en hoe je daar gekomen bent. Ook als je nog geen of weinig werkervaring hebt, kan je hier een goed antwoord op geven. Denk aan die ingewikkelde scriptie met dat mooie cijfer, dat zware project dat je toch maar goed afgerond hebt of die lastige situatie die je overwon tijdens je bijbaan of stage.

Dan zijn er nog de vragen over het bedrijf. Waarom wil je juist bij dit bedrijf werken? Past de organisatiecultuur bij je of ben je juist dolenthousiast over het product? Het is mooi als je een sterk antwoord paraat hebt waarmee je kan laten zien dat je in het bedrijf past.

Oefenen, oefenen en nogmaals oefenen

Je goed voorbereiden is niet alleen fijn omdat je dan niet met een mond vol tanden zit bij een lastige vraag, maar vooral omdat het je rust en zelfvertrouwen geeft. Er is dan ook niet zoiets als je teveel voorbereiden. Maak je geen zorgen dat je straks je antwoorden op zal dreunen en daarmee niet spontaan overkomt. Het is namelijk een stuk beter dan zoeken naar woorden en het laat zien dat je de tijd hebt genomen om te oefenen.

Oefenen? Ja! Ga samen met een vriend of vriendin zitten en oefen het gesprek. Laat de ‘recruiter’ daarbij goed naar je antwoorden luisteren, maar ook kijken naar je houding. Ben je duidelijk, professioneel, ontspannen, enthousiast? Herhaal dit oefenrondje zo vaak als het nodig is, zodat jij straks vol zelfvertrouwen in het echte gesprek zit.

Veel succes!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg