Scoor je droombaan met deze 3 tips om je gunfactor te vergroten

Op elke vacature zullen tientallen sollicitanten reageren. Wanneer je gaat solliciteren is het dan ook noodzakelijk jezelf te onderscheiden van je medesollicitanten. Dit kan onder andere door een opvallende curriculum vitae, sollicitatiebrief of motivatiebrief. Een methode die door veel sollicitanten nog niet optimaal gebruikt wordt, is de gunfactor. In dit artikel geven we je uitleg over wat de gunfactor is en hoe je deze aan de hand van drie tips kunt inzetten voor jouw sollicitatiegesprekken.

Gunfactor

Ieder persoon beschikt over een bepaalde gunfactor. Vaak gun je de een (on)bewust meer dan de ander. Vanzelfsprekend heeft de gunfactor een grote invloed op sollicitatiegesprekken. Wanneer sollicitanten vergelijkbare profielen hebben, zal doorgaans de persoon met de grootste gunfactor gekozen worden. Het toepassen van de onderstaande tips kan dus zomaar het verschil betekenen tussen het wel en het niet krijgen van je droombaan.

Tip 1: Interesse tonen

Over het algemeen draaien sollicitatiegesprekken om jou. Recruiters willen achterhalen of je over de juiste kennis, competenties en persoonlijkheid beschikt om de functie uit te oefenen. Dit wil echter niet zeggen dat je geen interesse in je gesprekspartner moet tonen. Sterker nog als je jouw gunfactor wil vergroten is het aan te raden dit vooral wel te doen.

Vraag tijdens het sollicitatiegesprek naar de sfeer en cultuur binnen de organisatie. Maar ook persoonlijke vragen verhogen je gunfactor. Vraag je gesprekspartner gerust hoe hij of zij bij het bedrijf terecht is gekomen.  Wil jij vragen stellen om je gunfactor te vergroten? Lees dan ook Vragen tijdens je sollicitatiegesprek, de do’s & dont’s.

Tip 2: Complimenten

Een oprecht complimentje doet wonderen. Een positieve reactie zorgt ervoor dat iemand zich gewaardeerd voelt en vergroot zijn of haar eigenwaarde. Waardering tonen, zorgt doorgaans voor wederzijdse waardering met als gevolg dat jouw gunfactor toeneemt.

Losstaand van het vergroten van je gunfactor zijn complimenten uitstekende ijsbrekers. Hetgeen dan weer een positieve invloed heeft op het verdere verloop van het sollicitatiegesprek. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet overdrijft in het geven van complimenten. Een sollicitant die een oprecht compliment geeft vind elke recruiter prettig, zij zitten echter niet te wachten op een ordinaire slijmbal.

Tip 3: Representatief

Elke recruiter zal het beamen: een goede eerste indruk is goud waard. En hoe beter de eerste indruk is des te groter je gunfactor zal worden. Essentieel bij het maken van een goede eerste indruk is persoonlijke representativiteit.

Uit een recent onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de recruiters hun keuze voor het aannemen van een sollicitant laat afhangen van de kledingkeuze. Het is dus uitermate belangrijk erbij stil te staan welke kleding je naar een sollicitatiegesprek aandoet. Houd hierbij wel rekening met het type vacature en de cultuur van het bedrijf. Door hier goed over na te denken vergroot je jouw persoonlijke gunfactor al voordat er een woord gesproken is.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg