6 tips om jezelf te verkopen tijdens sollicitatiegesprekken

Elke sollicitant heeft het meerdere keren gehoord: tijdens een sollicitatiegesprek moet je jezelf verkopen. Om dit succesvol te doen hoef je echter geen geboren verkoper te zijn. Als je de onderstaande tips toepast zal je merken dat je jezelf beter kan verkopen.

Eerst jezelf overtuigen

Zelfs de beste verkoper zal moeite hebben om een product te verkopen waar hij of zij niet in geloofd. De belangrijkste regel van jezelf verkopen is dan ook in jezelf geloven. Iedereen heeft kwaliteiten te bieden. Het is daarom essentieel om deze kwaliteiten in jezelf te herkennen. Doe daarom vóór je begint met solliciteren een grondig onderzoek naar je persoonlijkheid en competenties. Ga na wat jouw krachten zijn en realiseer je dat deze daadwerkelijk waarde hebben.  

Je sterktes worden zwaktes

Als je een kritisch zelfonderzoek uitvoert, zullen daar ongetwijfeld ook minder sterke punten uitkomen. Dit betekent niet dat je die moet verzwijgen. Door het benoemen van minder sterke punten toen je aan dat je kritisch naar je zelf kijkt. Wel is het verstandig om deze punten te koppelen aan sterke punten. Als je bijvoorbeeld koppig bent, betekend dit doorgaans ook dat je een doorzetter bent.

Blijf lachen

Deze tip is vanzelfsprekend. Maar menig persoon vergeet door de stress die solliciteren met zich meebrengt te lachen tijdens een sollicitatiegesprek. Dit terwijl lachen essentieel is. Mensen krijgen namelijk automatisch sympathie voor iemand die lacht. Onthoud dus om altijd je gezicht te ontspannen, blijf vriendelijk glimlachen en toon je van je meest positieve kant.

Concrete voorbeelden

Een belangrijke techniek uit de sales branche is het gebruiken van voorbeelden om je argumenten te verduidelijken. Ga je solliciteren op een accountmanager functie. Vertel dan niet alleen dat je een goede verkoper bent maar onderbouw dit ook. Neem bijvoorbeeld een document mee waarin je laat zien welke omzet jij voor je vorige werkgevers hebt gegenereerd.

In de recruiter verplaatsen

Verplaats jezelf eens in de schoenen van je gesprekspartner. Wat voor iemand zou jij voor de baan zoeken? En met welke argumenten zou hij of zij jou kunnen overtuigen? Het antwoord op dit soort vragen zullen jou helpen jezelf beter te verkopen.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg