Voorbereiding assessment

Als je op zoek bent naar een baan kun je er niet vanuit gaan dat je na een paar gesprekken die baan al in de pocket hebt. Een assessment is steeds vaker een van de ‘hordes’ op weg naar je doel: die mooie baan. Een assessment: wat is het en hoe bereid je je hierop voor?

Bij een assessment moeten sollicitanten of kandidaten een programma doorlopen om voor een bepaalde functie aangenomen te worden of om te bepalen of zij over ontwikkelbare talenten beschikken. Met een assessment meet een werkgever jouw persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden.

Op welke manier neem je beslissingen? Hoe reageer je in bepaalde situaties en kun je goed met verschillende type mensen omgaan? Door een assessment krijgt een bedrijf een beeld van jou. Een assessment is een selectie-instrument en geeft meer informatie over de kandidaat dan alleen de sollicitatiebriefCV en sollicitatiegesprek.

De Nederlandse Carrièredagen

Renee Levering werkt als consultant bij Cubiks, een internationaal assessment en development adviesbureau. Cubiks gaf tijdens De Nederlandse Carrièredagen de workshop ‘Optimaal voorbereid een assessment in’. Renee Levering: "Steeds meer bedrijven maken gebruik van assessments om er zeker van te zijn dat ze de juiste mensen aannemen."

Zekerheid

"Steeds vaker wordt dit ook voor graduate recruitment gedaan, de werving van starters. Bedrijven willen zeker in deze tijd de zekerheid dat ze mensen aannemen die ook in de toekomst een belangrijke rol in het bedrijf kunnen spelen en schakelen een professioneel bureau in voor de werving in plaats van dit zelf te doen. Dat lijkt prijzig, maar het aannemen van de verkeerde kandidaat is vaak duurder."

Uitdagend

Volgens de consultant verwachten starters tegenwoordig eigenlijk al dat een assessment deel uitmaakt van een sollicitatieprocedure. Renee: "Ze vinden het raar als het géén deel uitmaakt. Een goed uitgevoerd assessment wordt beschouwd als iets uitdagends, mede doordat men waardevolle feedback krijgt."

Opbouw assessment

Assessments kunnen bestaan uit verschillende vragenlijsten, tests en simulaties zoals rollenspelen. Hoe een assessment precies is opgebouwd, verschilt per bedrijf en beroepsgroep. Een van de onderdelen van een assessment is de persoonlijkheidsvragenlijst. Hierbij worden je drijfveren onderzocht en wordt onderzocht hoe je jezelf ziet. Dit is vaak de basis van het interview met de consultant/psycholoog, het assessment onderdeel waarbij wordt gekeken naar de motivatie van de sollicitant.

Eén dag

Naast de motivatie kan er ook gekeken worden naar competenties en potentieel van de kandidaat. Het derde onderdeel is de capaciteiten/IQ-test en het laatste onderdeel van het assessment is vaak een werksimulatie, zoals een rollenspel of business case. Dit vindt allemaal vaak op één dag plaats, waarbij de persoonlijkheidsvragenlijst vaak vooraf thuis online kan worden gedaan.

Voorbereiding

Op deze manier kan een bedrijf een beeld vormen van de intelligentie, werkhouding, stressbestendigheid, persoonlijkheid en ontwikkelmogelijkheden van de kandidaat. Een drukke, intensieve dag! Hoe bereid je je hierop voor? Renee: "In ieder geval moet je er voor zorgen dat je uitgerust aan het assessment begint. Dat is belangrijk."

Oefenen

"Daarnaast kun je veel onderdelen oefenen, zoals de capaciteitentest. Doe dit ook, want het is echt in je voordeel. Door veel te oefenen heb je je zenuwen eerder onder bedwang, je weet immers wat van je verwacht wordt. Natuurlijk wordt je door het vele oefenen niet slimmer, maar presteert hierdoor wel op de toppen van je kunnen."

Focussen

"Probeer je te focussen op de test en creëer je eigen omgeving waarin je goed kun presteren. Als dat betekent dat je vooraf even moet mediteren om de juiste focus te krijgen, dan is dat natuurlijk prima."

Vroeger

De assessments van tegenwoordig komen voort uit ‘arbeidsproeven’ in de jaren veertig. Kandidaten werden in een psychologisch ‘lab’ getest om te bepalen of zij geschikt waren voor de (fabrieks) taken die zij moesten uitvoeren. Toen de zakelijke dienstverlening opkwam, werden intelligentie en persoonlijkheid steeds belangrijker. Het verschil met de assessments die in de jaren negentig werden gehouden en die van nu, is dat deze veel gelijkwaardiger worden uitgevoerd en er bijvoorbeeld feedback wordt gegeven en de conclusies openlijk worden gedeeld.

Ontwikkelingen

Vroeger moest je een tijd wachten op de uitslag, tegenwoordig is er veel meer terugkoppeling, soms al op de dag zelf. Renee: "Daar wordt steeds meer aandacht aan besteed en tijd voor genomen; er wordt bijvoorbeeld aangegeven hoe de sollicitant overkwam tijdens het gesprek en waar degene op moet letten. Wat ook anders is dan vroeger, is dat er meer gekeken wordt naar het potentieel en leervermogen in plaats van alleen de competenties."

Toekomst

Renee: "Verder laten bedrijven steeds meer testen hoe de sollicitanten passen binnen de organisatiecultuur. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar de rol van zzp’ers. Zullen bedrijven ook deze groep steeds meer gaan testen voordat ze hen voor een korte periode inhuren? Duidelijk is dat deze markt in ontwikkeling is. Wie weet hoeven werkzoekenden over 20 jaar niet meer naar een kantoor voor een assessment, maar gebeurt het allemaal online."

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg