Effectief netwerken

Koffie drinken met via-via kennissen, bedrijven bellen in de hoop een praatje te kunnen maken met iemand die ertoe doet en al je Facebookvrienden berichten dat jij op zoek bent naar een baan… We noemen het allemaal netwerken en we doen het omdat het nuttig zou moeten zijn. Maar wat werkt nou echt?

Vacatures zoeken? Tijdsverspilling.

Steeds minder vacatures worden openbaar gemaakt. Een simpel mailtje naar de medewerkers kan namelijk al genoeg kandidaten opleveren. Een werknemer kent het bedrijf en kan goed inschatten welke persoon geschikt is voor de functie. Daarnaast is deze methoden een stuk goedkoper dan dure vacatures uitzetten of recruiters inschakelen. Maar het bespaart de werkgever vooral een heleboel tijd: hij hoeft nu geen honderden sollicitatiebrieven te lezen en tientallen gesprekken te voeren. Mocht je toch nog twijfelen aan het belang van netwerken tijdens het zoeken naar een baan, lees dan deze column van Richard Engelfriet.

Effectief netwerken start met flirten!

Stel, je ziet een mooie dame (of heer) staan in de kroeg. Je loopt op deze potentiële partner af en vraagt: “Wil je een relatie?”. Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet in goede aarde vallen. Eerst even kennis maken, complimentjes uitwisselen en lief lachen maakt jouw poging al een stuk minder opdringerig.

Netwerken lijkt in dit opzicht veel op flirten. Op een netwerkborrel vraag je niet aan een vreemde of hij een baan voor je heeft. Dat heeft nooit het gewenste effect. Je gesprekspartner moet het idee hebben je te kennen en je aardig vinden. Dan pas zal hij bereid zijn iets voor je te doen. Netwerken met passie, noemt Richard Engelfriet dat.

Tijdens het ‘flirten’ is het belangrijk je bewust te zijn van de interesses van de ander. Als jij je alleen maar afvraagt wat hij voor jou kan betekenen, zal hij gauw zijn interesse verliezen. Bedenk dus niet alleen wat hij voor jou, maar vooral ook wat jij voor hem kan doen. Koppel bijvoorbeeld mensen met gedeelde interesses aan elkaar of deel een interessant artikel. Zo is jouw aanwezigheid in iemand zijn netwerk ook echt een aanvulling.

Aan de slag

Nu je weet hoe netwerken werkt, is het tijd om aan de slag te gaan. Stel een doel voor jezelf, plan bijvoorbeeld 1 netwerkgesprek per maand. Ben je op zoek naar een baan? Dan is het verstandig om de lat wat hoger te leggen.

Besef je wat een netwerkgesprek is: niks meer dan een gesprek met iemand die iets interessants doet of bij een interessant bedrijf werkt. Ga tijdens het gesprek vooral niet lopen hengelen naar een baan. Neem geen CV mee en som ook je werkervaring niet ongevraagd op. Wees een goede gesprekspartner en bedenk al tijdens het praten wat jij voor een ander kant betekenen. Werk aan je relatie. En dan begin je pas over die baan!

Bron: RichardEngelfriet

Wil je meer weten over netwerken? Lees dan ook:

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg