Zelfvertrouwen op de werkvloer

Soms kan je zelfvertrouwen wel een oppepper gebruiken. Zeker als jij start met je eerste echte baan, is de kans groot dat je nog niet zo zeker bent van je skills. Maar door onzeker over de werkvloer te bewegen, zou je jezelf wel eens voor de voeten kunnen lopen…

Misschien heb je wel minder ervaring dan je collega’s, maar dat betekent niet dat je het werk slecht zal doen. Er is echter wel een grote kans dat jouw goede werk niet gezien wordt als jij je altijd maar op de achtergrond houdt. Met een assertieve en zelfverzekerde houding bereik je veel meer in je carrière. Volg deze tien tips en stap morgen weer vol zelfvertrouwen die werkvloer op.

1: Afleiding

Zelfvertrouwen begint met het afleveren van goed werk. Haal je deadlines en hou je werkhouding positief, hoeveel roddels en gezeur de collega’s om je heen ook op je afvuren. Blijf gefocust op het werk en je doelen.

2: Sterktes

Daarnaast is het belangrijk je bewust te zijn van waar jij nou echt goed in bent. Wat zijn jouw sterkste punten en hoe kunnen die jou helpen in je werkzaamheden? Als je kan doen waar je goed in bent, zal je automatisch meer energie krijgen van je werk!

3: Zwaktes

Zijn er punten aan jezelf die je belemmeren in je zelfvertrouwen? Het heeft geen nut om deze als excuus te gebruiken en ontwijken kan je ze vaak ook niet. Bedenk een manier om aan je valkuilen te werken en test deze uit op het werk. Zo staan jouw onzekerheden je niet langer in de weg, maar helpen ze je juist om meer zeker van jezelf te worden.

4: Ik kan het!

Misschien wel de meest lastige van alle tips: geloof in jezelf. Zeg minimaal drie keer per dag tegen jezelf ‘Ik kan het!’. Als je later inderdaad succesvol bent geweest, zal je het vanzelf gaan geloven. Heb je een belangrijke vergadering of presentatie? Neem even de tijd om jezelf op te peppen, totdat je zeker weet dat je het goed gaat doen.

5: Successen

Elke dag behaal je weer kleine successen. Je hebt die deadline gehaald of die taak waar je zo tegenop zag van je lijstje kunnen strepen. Het is goed om hier bij stil te staan. Maak bijvoorbeeld ’s ochtends een to-do lijstje en kijk aan het eind van de dag wat je allemaal af hebt kunnen ronden.

6: Complimentenarchief

Maak een mapje in je mail aan waar je alle bedankmails, complimentjes en berichtjes met een blijk van waardering in bewaard. Heb je een moment dat je het even niet zo ziet zitten of heb je een blunder begaan? Pep jezelf dan op door je complimentenarchief te bekijken en besef je dat je ook een heleboel goede dingen doet.

7: Bevestiging

Anderen kunnen jouw sterke en zwakke punten vaak beter inschatten dan jijzelf. Vraag eens aan collega’s hoe zij je zouden omschrijven. Waarschijnlijk ontdek je een talent van jezelf waarvan je niet wist dat je hem had!

8: Uitdaging

Je kan je zelfvertrouwen opkrikken door de uitdaging aan te gaan. Haal die deadline waarvan niemand dacht dat het je zou lukken en pak een groot project op waarvan je veel kan leren. Wees hierin niet te kritisch op jezelf, zie het als een uitdaging. Ook fouten zijn niets meer dan leermomenten!

9: Positief

Iedereen werkt graag samen met een collega met een positieve houding. Focus je elke werkdag op de oplossing en niet op problemen, daardoor zal je een stuk veerkrachtiger zijn.

10: Irritaties

Merk je dat je moeite hebt met een bepaalde collega of leidinggevende? Ga dan eens na wat het precies is dat je zo stoort. Vervolgens kan je eens kijken waarom die persoon zich zo gedraagt. Als je de beweegredenen begrijpt, kan je jouw reactie veel beter afstemmen op de mensen om je heen. Je zal merken dat wanneer je eenmaal weet hoe je kan reageren op die ene irritante collega, je hem ook niet zo vervelend meer vindt.

Bron: Forbes

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg