12 tips voor een sollicitatieproof LinkedIn-profiel

Gratis LinkedIn foto

Recruiters gebruiken LinkedIn steeds meer om nieuwe medewerkers voor hun vacatures te vinden. Nu heeft tegenwoordig iedereen wel een LinkedIn-profiel en houdt deze redelijk bij. Maar wil je echt opvallen bij recruiters dan zul je er meer tijd en moeite in moeten steken. Opvallen met je LinkiedIn-profiel lukt het beste door een compleet profiel te hebben. Complete profielen worden namelijk sneller opgepikt door de zoekfunctie van LinkedIn.

1. Keywords

Zorg ervoor dat je profiel bij de juiste keywords gevonden wordt. Voor zoekopdrachten uit met keywords waarop je wilt dat je profiel gevonden wordt. Kijk vervolgens of je profiel naar boven komt. Zo niet, voeg dan de keywords toe aan je profiel.

2. Professionele naam en foto

LinkedIn is een zakelijk netwerk. Dus geen plek voor een gekke naam of profielfoto. Zet dus in je profiel je voor- en achternaam en plaats een professionele foto. Profielen met een foto worden zeven maal beter bekeken dan profielen zonder.

3. Personal branding in de headline

Onder je naam kun je informatie plaatsen waarmee je potentiële bezoekers van je profiel aanmoedigt om je volledige profiel te bekijken. Plaats hier je functie en vakgebied(en) waarin je werkzaam bent.

4. URL

Pas de URL van je profielpagina aan en maak er een gepersonaliseerde URL van. Bijvoorbeeld: nl.linkedin.com/in/kathyvandam/. Zo wordt je profiel beter gevonden via externe zoekmachines.

5. Samenvatting

Schrijf een korte samenvatting waarin jouw ervaringen, kennis en vaardigheden uitgelicht worden. Probeer duidelijk naar voren te laten komen wat jouw toegevoegde waarde voor een bedrijf kan zijn.

6. Voorbeelden

Laat met voorbeelden zien wat voor werkervaring en vaardigheden je hebt opgedaan. Plaats bijvoorbeeld projecten waaraan je hebt gewerkt of trainingen die je hebt gevolgd. Ook kun je gepubliceerde artikelen of een boek waaraan je hebt gewerkt op je profiel zetten.

7. Aanbevelingen

Vraag aan je leidinggevende, collega’s, stagebegeleiders, mentoren, oud-collega’s of ze een aanbeveling op je LinkedIn-profiel willen schrijven. Recommendations dragen bij aan de geloofwaardigheid en maken je profiel overtuigender.

8. Endorsements

Met endorsements laat je duidelijk en overzichtelijk zien over welke vaardigheden je beschikt. Voor de vindbaarheid is het gunstig om relevante vaardigheden op je profiel te zetten waarmee je wilt dat je profiel gevonden wordt.

9. Contactinformatie

Plaats in je profiel contactgegevens waarop men je kan bereiken. Bijvoorbeeld je e-mailadres of telefoonnummer.

10. Get connected!

Ga connecties aan! Kijk welke collega’s, vrienden, medestudenten en familieleden op LinkedIn zitten. Nodig ze uit om ze tot je netwerk toe te voegen. Een groot netwerk vergroot de kans dat je profiel hoog in de zoekresultaten eindigt.

11. LinkedIn-groepen

Wordt lid van relevante groepen. Wordt niet alleen lid, maar wees ook actief in deze groepen. Door mee te discussiëren of zelf een vraag of stelling te posten. Door actief te zijn in de groepen, worden deze op je profiel zichtbaar. Wat bijdraagt aan de vindbaarheid van je profiel.

12. Blijf actief

Nu je je LinkedIn-profiel compleet hebt gemaakt, ben je zeker niet klaar. Eigenlijk begint het dan pas. Het is namelijk belangrijk om actief te blijven door regelmatig je profiel bij te werken, interessante berichten te plaatsen of mee te discussiëren in de groepen. Het draagt allemaal bij aan de vindbaarheid van jouw profiel.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg