De grootste irritaties van recruiters

Je hebt gereageerd op die te gekke vacature en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Als voorbereiding heb je het internet afgezocht naar informatie over wat recruiters van je willen horen. Maar heb je er ook bij stil gestaan wat zij juist niét willen horen? In dit artikel beschrijven we een aantal van de grootste irritaties van recruiters en geven we tips hoe je hiermee om kan gaan.

Moeilijk maken voor recruiters

Tegenwoordig is het steeds gangbaarder geworden om op je CV naar je portfolio, je website of je LinkedIn-profiel te verwijzen. Aangezien de meeste recruiters de LinkedIn-profielen van sollicitanten bekijken, is dit een logische ontwikkeling. Recruiters kunnen zich daarentegen enorm irriteren wanneer zij onnodig veel moeite moeten doen om de LinkedIn van een sollicitant te vinden. Volg deze link als je wil weten hoe recruiters social media gebruiken.

Maak het recruiters zo makkelijk mogelijk en plaats URL’s of een QR-code op je CV. Bij interesse kunnen recruiters dan zonder moeite meer over jou vinden. Zorg er echter altijd voor dat je social media representatief is en pas deze 12 tips voor een sollicitatieproof LinkedIn-Profiel toe.

Onbekend met het bedrijf en de functie

De meeste recruiters zullen het ermee eens zijn. Een sollicitant die zich niet heeft ingelezen in het bedrijf, is een enorme irritatie. Als sollicitant wil je de recruiter overtuigen om jou aan te nemen voor de functie. Dat lukt natuurlijk niet wanneer zij het gevoel krijgen dat je het sollicitatiegesprek niet serieus neemt omdat je niet geïnteresseerd bent in het bedrijf.

Je kan dit voorkomen door onderzoek te doen naar de functie, het bedrijf en de branche. Hiermee toon je aan dat je een serieuze kandidaat bent en dat je moeite heb gedaan voor het sollicitatiegesprek. Belangrijker nog, de recruiter zal zich niet irriteren aan jouw onbekendheid met de functie en het bedrijf.

Geen vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek

Door vragen te stellen tijdens sollicitatiegesprekken proberen recruiters een beeld van jou als persoon te krijgen. Dit neemt niet weg dat er vanuit wordt gegaan dat de sollicitant ook vragen stelt. Sterker nog, recruiters kunnen zich erg storen aan sollicitanten die dit niet doen. Des te meer reden waarom ook jij vragen moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Veel sollicitanten onderschatten het belang van vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Door dit te doen toon je initiatief, laat je zien dat je gemotiveerd bent en dat je je in de functie en het bedrijf hebt verdiept. Daarnaast kan je door het stellen van vragen achter aspecten van de functie komen die niet in de vacature worden vermeld. Ben jij benieuwd naar wat je wel of juist niet kan vragen aan recruiters? Lees dan vragen tijdens je sollicitatiegesprek, de do’s & dont’s.

Het niet volgen van de sollicitatieprocedure?

In bijna elke vacature wordt er aangegeven welke sollicitatieprocedure de sollicitant moet doorlopen. Doorgaans wordt er gevraagd om je sollicitatiebrief en CV via een e-mail te versturen. Maar ook minder formele manieren zoals het sturen van een Whatsapp bericht komen steeds vaker voor. Wat de procedure dan ook is, recruiters storen zich enorm aan sollicitanten die zich hier niet aan houden.

Het klinkt misschien overbodig, maar volg de instructie van de sollicitatieprocedure zo nauwkeurig mogelijk. Recruiters kunnen zich er mateloos aan irriteren wanneer een sollicitant hen opbelt, terwijl er in de vacature wordt aangegeven dat zij een e-mail moeten sturen.

Wanhopig overkomen

Vasthoudendheid en doorzettingsvermogen zijn positieve eigenschappen die de meeste recruiters waarderen. Het komt echter nog te vaak voor dat sollicitanten hierin doorslaan waardoor recruiters het gevoel krijgen lastig gevallen te worden.

Recruiters vinden het positief wanneer een sollicitant een e-mail stuurt na een sollicitatiegesprek. Zij zullen zich echter enorm irriteren wanneer een sollicitant langskomt op het kantoor of hen meerdere e-mails per week opstuurt. In plaats van vasthoudendheid zullen zij dit als wanhopig beschouwen, wat natuurlijk niet positief is voor de sollicitant. Lees sollicitatietips Deel 3: Na het gesprek voor meer tips over de fase na het sollicitatiegesprek.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg