De grootste blunders in sollicitatiebrieven

Omdat recruiters vaak veel reacties krijgen op een vacature, wil je dat je brief op een positieve manier opvalt tussen die van de concurrentie. Om je te helpen geen flater te slaan, vind je hieronder de grootste blunders die recruiters in sollicitatiebrieven tegenkomen. Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief kan je hier vinden.

Schrijf- en taalfouten

De grootste misslag die je kan maken, is een schrijf- of taalfout in een sollicitatiebrief.
Doordat dit soort fouten al snel voorkomen, is het belangrijk je brief meerdere keren door te nemen voordat je het verstuurt. Vooral bij mensen die op meerdere vacatures tegelijk reageren, komen schrijf- en taalfouten vaker voor dan je verwacht.

Geen contactgegevens geplaatst

Als een recruiter interesse heeft, moet hij of zij gemakkelijk in contact kunnen komen met de sollicitant. Het komt verrassend vaak voor dat het vergeten wordt om contactgegevens bovenin de brief te plaatsen. Lees ook meer informatie over de opbouw van een sollicitatiebrief.

Verkeerd geslacht of foute naam

De brief wordt aan meneer Jansen gericht, terwijl het eigenlijk mevrouw Jensen is. Door te beginnen met een fout, kan je er van uitgaan dat je direct afgewezen wordt. Let bij het schrijven van een sollicitatiebrief altijd op het juiste geslacht, en zorg dat de naam correct geschreven is. Dit zijn de eerste woorden die de recruiter leest, zorg dus dat deze eerste indruk een goede is!

Onverzorgd & onoverzichtelijk

Ook komt het voor dat brieven niet serieus genomen worden omdat ze er onverzorgd of onoverzichtelijk uitzien. Het versturen met niet neutrale e-mailadressen zoals dronken-anna132@hotmail.nl of het adres van de huidige werkgever, zijn slechts een greep uit de flaters die gemaakt worden. Daarnaast worden er fouten gemaakt met de vormgeving. Sollicitatiebrieven met een onoverzichtelijke indeling of verschillende lettertypes worden door recruiters al snel opzij geschoven.

Niet aangeven voor welke vacature je solliciteert

Doorgaans krijgen bedrijven op één e-mailadres alle sollicitatiebrieven binnen. Een vaak voorkomende fout is, het niet vermelden voor welke functie er wordt gesolliciteerd. Recruiters willen dit niet zelf in de tekst hoeven op zoeken. Vergeet dus niet in zowel je e-mail als brief te vermelden voor welke functie je solliciteert.

Verkeerde interpretatie van de functieomschrijving

Een misgreep die vaak wordt gemaakt, is het verkeerd interpreteren van de functie. Wanneer er in de sollicitatiebrief wordt verwezen naar de vacature, moet deze wel correct geïnterpreteerd zijn. Het is belangrijk alle benodigde kwaliteiten van de functie te kunnen vinden en deze te benoemen. In de brief staat bijvoorbeeld dat de sollicitant goed is in zelfstandig werken, terwijl in de vacature staat dat het bedrijf op zoek is naar een teamspeler die zelfstandig een team aanstuurt.

Niet laten nakijken

Het niet laten nalezen van een sollicitatiebrief is waarschijnlijk de grootste fout die gemaakt wordt. Als schrijver heb je de tekst al vaak doorgelezen, waardoor er een grotere kans is dat je taal- en schrijffouten over het hoofd ziet. Ook kan de tekst voor jou wel duidelijk zijn, maar voor een ander niet. Iemand anders je brief laten nalezen zorgt voor een fris perspectief en beschermt je tegen de eerder genoemde blunders. Zorg daarom dat je sollicitatiebrief door meerdere mensen wordt nagelezen voordat je het opstuurt.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg