Solliciteren: de eerste indruk

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, want binnen een paar seconden heeft iemand al eerste indruk van je. De manier waarop jij jezelf presenteert tijdens een sollicitatiegesprek is daarom erg belangrijk. Weet jij wat voor eerste indruk je maakt bij een ander? En hoe presenteer jij jezelf? In dit artikel alles over het maken van een goede eerste indruk.

Kracht van lichaamstaal

Hoe komen we zo snel aan een eerste indruk van iemand? Volgens de Amerikaanse onderzoeker Solomon Asch zetten de eerste eigenschappen die je van iemand leert kennen direct de toon. Tijdens een onderzoek liet Asch twee groepen studenten zich een beeld vormen middels een rijtje kenmerken. De eerste groep kreeg de kenmerken intelligent, ijverig, impulsief, kritisch, koppig en jaloers. De tweede groep kreeg dezelfde kenmerken alleen in omgekeerde volgorde. Het resultaat: de eerste groep had een aanzienlijk positiever beeld gevormd dan de tweede groep.

Deze eerste eigenschappen die je van iemand leert kennen wordt voor maar liefst 93% gebaseerd op non-verbale communicatie. Hieronder verstaan we onder meer je uiterlijk, kleding, uitstraling en houding. Maar ook de klank van je stem, de manier van praten en hoe je kijkt. Slechts 7% wordt bepaald door je woorden. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je bij andere overkomt. De eerste eigenschappen kleuren namelijk vervolgens alle verdere informatie die iemand van een persoon krijgt.

Jezelf presenteren

Het is dus belangrijk dat je goed weet hoe je jezelf moet presenteren. Aan je lichaamstaal kan een ander een indruk krijgen wat voor type je bent. Maar veelal ben je je daarvan niet bewust. Om je kansen te vergroten zul je meer bewust moeten worden van je eigen lichaamstaal. Maar ook door de lichaamstaal van de ander te herkennen. Want aan de houding en beweging van een ander kun je een indruk krijgen hoe je bij diegene overkomt.

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je met je lichaamshouding belangstellend en ontspannen overkomen. Dat begint al met het geven van een goede handdruk. Geef een stevige hand en kijk daarbij de ander aan. Wanneer je een zitplaats aangeboden krijgt, ga dan recht zitten met je rug tegen de leuning. Je armen kun je losjes op je schoot of op tafel leggen. Je woorden kun je ondersteunen met handgebaren, maar doe dat niet te veel.

Gesprekstechnieken

Ondanks dat je woorden minder van invloed zijn bij de eerste indruk, zijn ze zeker niet minder belangrijk. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Gesprekstechnieken kunnen je daarbij helpen. De meest gebruikte is de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie en Resultaat) om antwoord te geven op gedragsgerichte vragen. Met de LSD-formule (Luisteren, Samenvatten en Doorvragen) laat je zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf.

Bedenk vooraf wat voor vragen de werkgever zou kunnen stellen. Zorg voor een positieve formulering van je antwoorden. Spreek ook zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd en gebruik daarvoor actieve werkwoorden. Vermijd het gebruik van stopwoorden. Houd bij het beantwoorden rekening met het beeld dat je wilt overbrengen bij de werkgever. Ook al is het een cliché, maar daardoor niet minder waar: blijf jezelf en onafhankelijk. Ook al wil je de baan nog zo graag!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg