Solliciteren anno nu: bouw een netwerk op via social media

Solliciteren bestaat tegenwoordig niet alleen meer uit het sturen van een brief en cv. Netwerken voorafgaande aan het sollicitatieproces is nog veel belangrijker. En door het slim gebruiken van social media kun je een heel eind komen.

Een heldere Twitter-bio, een adequaat LinkedIn-profiel en het volgen van je favoriete bedrijven op Facebook zijn manieren om ervoor te zorgen dat je makkelijker de baan krijgt die je ambieert. Loopbaancoach Aaltje Vincent is gespecialiseerd in het gebruiken van social media voor het vinden van een baan. Het opbouwen van een netwerk in het echte leven en via social media zijn volgens haar essentieel: “Ik adviseer mensen om vooral een netwerk binnen hun vakgebied op te bouwen, dat kan in het echte leven en ook op social media. Via LinkedIn bijvoorbeeld kun je vakgenoten vinden en prima je netwerk onderhouden en opbouwen. Ik hanteer altijd een belangrijk handvat: de mensen die op dit moment het werk doen dat jij graag wilt gaan doen, die weten als eerste dat er een nieuwe collega nodig is. Op die manier kun jij uit eerste hand de vacatures te horen krijgen en bovendien kunnen zij jou ook naar voren schuiven als kandidaat.”

Goed gevonden

Volgens Aaltje is het dus heel belangrijk om ook als starter een netwerk op te bouwen in je eigen vakgebied. “Het is slim om je concullega’s te leren kennen, en als je ze niet kent dan kun je ze nog steeds benaderen via LinkedIn. Bijvoorbeeld door hen een uitnodiging te sturen: ‘Beste, ik zie dat we in hetzelfde vak zitten en graag zou ik met je connecten om onze ontwikkelingen te delen.’ Op die manier leg je gemakkelijk contact en bovendien zorg je er zo ook voor dat je makkelijker vindbaar bent. Want als recruiters of bedrijven kandidaten zoeken dan staan de eerstegraads connecties bovenaan, zij worden ook het meest benaderd. Zaak dus om daar tussen te staan.”

Compleet profiel

Het begint allemaal met het creëren van een goed profiel. Het moet vooral compleet zijn volgens Aaltje. “Je moet alles invullen, en vooral het gebruiken van de juiste functietitels en trefwoorden zorgen ervoor dat je goed vindbaar bent.” Maar wat moet je nou wel of niet noemen op je profiel? Aaltje: “Ik hanteer één belangrijke spelregel, je moet alles noemen wat helpt om uitgenodigd te worden. Kijk, als je bedrijfsleider wilt worden bij een supermarkt waar je vroeger vakkenvuller bent geweest, dan moet je dat uiteraard noemen. Maar als je graag bij een advocatenkantoor wilt werken, dan zou ik het weglaten. Om een zo volledig mogelijk profiel te maken is het belangrijk om in ieder geval een huidige functie te noemen en te vermelden dat je beschikbaar bent, en in ieder geval twee voorgaande functies. En dat kun je als starter ook doen door bijvoorbeeld je stage of bijbaan te noemen. Zorg ervoor dat je relevante dingen noemt die helpen om uitgenodigd te worden.”

Twitter

Twitter is fantastisch om alles te volgen uit je vakgebied. Als je het hebt over je vakgebied, waar je wilt werken, dan heb je een targetlist nodig. Stel: je woont in Hoofddorp en je wilt max. tot Den Haag reizen voor een baan, dan kun je binnen dat woonwerkgebied een targetlist maken met bedrijven die iemand met jouw kwaliteiten kunnen gebruiken. Deze bedrijven kun je gaan volgen op Twitter en Facebook. En dus ook de mensen die er werken. Je kunt vakgenoten op Twitter gaan volgen, je kunt met degene in contact komen die het werk doen dat jij ambieert. Maak een goede bio aan en kijk eerst de kat uit de boom. Je komt in beeld door bijvoorbeeld ‘slim’ te tweeten. Het is een laagdrempelige manier om binnen je vak contact te leggen”aldus Aaltje. Toch is het volgens haar kwestie van aanvoelen. “Het past bij je of niet, sommige mensen voelen zich bij die informele manier van contact leggen juist goed maar anderen niet.” Facebook leent zich volgens Aaltje ook uitstekend voor de targetlist: “Je kunt groepen volgen en je vrienden raadplegen. Plaats bijvoorbeeld een kort berichtje met dat je een baan zoekt en plaats dan altijd een link naar je Linkedin profiel erbij. Je moet je vrienden in staat stellen om jou te helpen.” Hoewel je zelf moet aanvoelen wat je via social media moet posten, hanteert Aaltje één duidelijke regel. “Je moet nooit gaan zeuren op social media. Je moet ervan uitgaan dat je bekeken wordt op social media en zeurpieten worden nooit uitgenodigd.”

Tips

  • Vraag advies en praat met mensen die het werk doen dat je leuk lijkt. Zo kom je tot een focus.
  • Vergroot je bereikbaarheid door je telefoonnummer te noemen op LinkedIn: via je contactgegevens, in de samenvatting en bij de aanvullende gegevens.
  • Zorg dat je een gedegen e-mailadres hebt: voornaamachternaam@provider.nl
  • Maak nooit je cv in je eentje, anderen zien dingen waar je zelf minder bewust van bent.
  • Begin tijdens je studie al met je Linkedin profiel: hoe eerder, hoe beter.
  • Bedenk altijd hoe je gezien en gevonden wilt worden: wat kun je en wie ben je.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg