Talentgericht solliciteren

Tijdens sollicitaties wil je graag laten zien wat jou onderscheidt van andere sollicitanten. Dit doe je door duidelijk naar voren te brengen wat jouw toegevoegde waarde is voor de werkgever. Wat jouw uniek maakt. Daarom is het belangrijk om voor het solliciteren te ontdekken wat jouw talenten zijn.

Voordat je gaat solliciteren is het goed om te weten waar jij energie van krijgt. En waarvan juist helemaal niet. Het meest eenvoudige is om je te richten op de vacaturebeschrijving en te markeren welke werkzaamheden voor jou de energiegevers zijn en waar de lekken zitten. Besluit op basis van de balans op welke functies je gaat solliciteren.

Sollicitatiebrief

Om een heldere sollicitatiebrief te schrijven waar goed jouw motivatie naar voren komt, is het belangrijk om je talenten te onderzoeken. Die talenten waar mensen in jouw omgeving je regelmatig een compliment voor geven. Of waarvan je merkt dat er veel mensen zijn die hier niet over beschikken.

Ontdek je talenten

Als starter op de arbeidsmarkt zul je het misschien lastig vinden om je talenten te benoemen omdat je nog niet zo veel werkervaring hebt. Om te ontdekken wat jou talenten zijn, kun je de volgende drie stappen ondernemen.

  • Stap 1: maak een overzicht van alle activiteiten die je tijdens en naast je studie hebt gedaan. Denk hierbij aan stages, vrijwilligerswerk, verenigingswerk, projecten, etc.
  • Stap 2: zet vervolgens bij iedere activiteit de vaardigheden bij die nodig waren om de activiteit goed te kunnen uitvoeren.
  • Stap 3: benoem daarna de vaardigheden die je hebt gebruikt of hebt geleerd tijdens het uitvoeren van de activiteiten.

Met het uiteindelijke overzicht ontdek je welke talenten je bezit en wat jouw toegevoegde waarde voor een werkgever kan zijn. Ga vervolgens op zoek naar concrete formuleringen die duidelijk maken wat precies die kwaliteit is, die jij daarin laat zien. Verken eens met één of twee mensen wat hen zo aanspreekt in dat talent van jou en wat dat hen oplevert. Of zou kunnen opleveren.

Context

Voor het benutten van je talenten is een context cruciaal. Je moet daarbij denken aan: mogelijkheden tot samenwerking, systemen, culturen, wijze van aansturen, werkplek, faciliteiten, etc.

Verken voor jezelf welke elementen in de context jou helpen om je talenten te benutten en welke elementen dat zouden bemoeilijken. Als je aan een toekomstige werkgever kunt aangeven hoe die het beste uit jou naar boven kan halen, levert dat voor beide waardevolle informatie op.

Sollicitatiegesprek

Wanneer je op sollicitatiegesprek mag komen, is dat heel wat. Het helpt om voor het gesprek een moment te pakken om even goed stil te staan bij het geweldige gevoel dat je had, toen jij één van jouw – door je potentiële werkgever gevraagde – talenten in een recent verleden aan het benutten was.

Herinner je concreet hoe je ontdekt hebt dat je daar een talent voor had en ervaar de energie van het inzetten ervan. Een dergelijke mentale voorbereiding straalt door in het sollicitatiegesprek. Zo krijgt de selectiecommissie de gelegenheid om jou te ervaren op je sterkst.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg