Wat werkgevers zoeken in een starter

Solliciteren is moeilijk in tijden van recessie, vooral als starter. Een goede sollicitatiebrief en een sterk CV zijn belangrijker dan ooit. Recruiters hechten veel belang aan enthousiasme, gedrevenheid en een professionele houding, maar ook aan jouw kennis over de organisatie. Lees je daarom goed in over het bedrijf voordat je begint met solliciteren.

Sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief is niet alleen een visitekaartje. Door de recessie zijn werkgevers kritischer dan ooit. Een goede brief is daardoor nóg belangrijker geworden als toevoeging op je CV. Jouw brief moet de werkgever triggeren om jou uit te nodigen.

Motivatie

Recruiters zoeken in een sollicitatiebrief vooral naar motivatie. Waarom solliciteer je bij dit bedrijf en waarom ben jij de geschikte kandidaat? Geef in je sollicitatiebrief juist additionele informatie, die niet in je CV vermeld staan. De brief moet een goede eerste indruk geven en enthousiasme uitstralen. Onderscheid je van anderen door iets unieks over jezelf te vermelden en vertel waarom je enthousiast bent over de werkgever.

Tone of voice

Naast inhoud kijken recruiters ook naar de schrijfstijl en de tone of voice. Let er als starter vooral op je brief niet te amicaal wordt en dat er geen taalfouten in staan. Probeer een goede balans te vinden tussen zakelijk en informeel. Maak je brief makkelijk leesbaar door korte, heldere zinnen te gebruiken.

Curriculum Vitae

Wanneer je nog weinig werkervaring hebt, kijken recruiters vooral naar opleiding, studieresultaten, nevenactiviteiten en cursussen en/of trainingen. Zet je buitenschoolse activiteiten dus duidelijk in je CV. Of het nu een bijbaantje in de horeca is of werk dat meer past bij je studie. Dat maakt niet zoveel uit, zolang je laat zien dat je in je vrije tijd bezig bent met jezelf verder te ontwikkelen.

Opbouw CV

Een goed CV is kort, bondig en overzichtelijk opgebouwd. Wees to the point en zet geen overkill aan informatie op je CV. Het CV moet makkelijk leesbaar zijn. Zorg voor een goede onderverdeling en zet alle informatie in omgekeerde chronologische volgorde. Ook in het CV mogen geen taal- en spelfouten zitten.

Sollicitatiegesprek

Enthousiasme, gedrevenheid, ambitie en passie voor het vak zien recruiters graag tijdens een sollicitatiegesprek. Ook vinden recruiters het belangrijk dat je jezelf goed kunt profileren, een zelfbewuste uitstraling hebt en beschikt over zelfkennis.

Toon interesse

Recruiters willen graag weten wat jij van de baan en de arbeidsmarkt verwacht. Laat merken dat je over het gesprek hebt nagedacht door bijvoorbeeld goede vragen te stellen over de organisatie of afdeling. Toon je interesse door je van tevoren te verdiepen in de organisatie. Bekijk de website, lees (jaar)verslagen en zoek de laatste nieuwsberichten op van de organisatie.

Blijf jezelf

Een sollicitatiegesprek blijft altijd spannend. Door de zenuwen zou jij je anders kunnen voordoen dan normaal. Over het algemeen kunnen werkgevers daar door heen prikken. Het advies is om tijdens het gesprek vooral jezelf te blijven. Het sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer; wat kun je voor elkaar betekenen en is er een klik? Bedenk van te voren wat je wilt zeggen en vragen en neem daar tijdens het gesprek ook de tijd voor.

Niet doen!

Een slechte voorbereiding is echt 'not done'. Uit alles moet blijken dat je moeite hebt gedaan en de baan echt graag wilt. Het gesprek over nemen doet ook geen goed. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je actief mee doet aan het gesprek, maar trek het gesprek niet helemaal naar je toe.

Een ongeïnteresseerde houding (onderuitgezakt in de stoel zitten, om je heen te kijken) kan echt niet. Misplaatste arrogantie wordt ook niet gewaardeerd. Het is goed om te weten wat je waard bent, maar stel geen onrealistische eisen. Focus je niet alleen op het salaris en de arbeidsvoorwaarden.

Tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk! Het is echt van belang dat je je goed inleest over de organisatie. Al voordat je de brief schrijft. Bel daarom de organisatie om vragen te stellen en om eventueel verslagen op te vragen. Hiermee laat je alvast een indruk achter.

Zelfkennis is belangrijk! Zet voor jezelf op papier wat je sterke en wat je minder sterke punten zijn. Bedenk hoe je jouw minder sterke punten kunt verbeteren. Maak ook een plan voor de komende jaren waarmee je bedrijven kunt overtuigen dat het waard is om in jou te investeren.

Ga niet in het wilde weg solliciteren, maar blijf kritisch. Weet wat je wilt en focus je daar op. Laat je vooral niet gek maken door de huidige arbeidsmarkt, maar kijk goed waar jouw kansen liggen. Lukt het je niet om een baan te vinden, blijf dan niet stil zitten. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of een (vervolg)studie volgen. Zorg er altijd voor dat je bezig blijft!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg