In deze doelgroepen zijn wij geïnteresseerd

MBO,HBO,WO


Actief in de branches

Accountancy

Advies & Consultancy

Bouwkunde

Juridisch

Verzekeringen & Assurantiën

Energie

Beveiliging

Bouw & Installatie

Chemie & Life Science

Zorg & Welzijn

ICT & Internet

Industrie

Media

Cultuur & Entertainment

Maritiem

Offshore & Dredging

Onderwijs & Onderzoek

Overheid / Non-profit

Marketing & Communicatie

Techniek

Transport & Logistiek

Zakelijke dienstverlening

Facilitaire dienstverlening

Ingenieursbureau

Finance

Sales

Fiscaal


Bedrijfscultuur

Dynamisch

Teamgericht

Grootschalig


Aantal werknemers

Nationaal: 33000

Internationaal: 0


Internationale carrièremogelijkheden

Ja

Social Media

Werken bij KLM

Of je nu aan boord wilt werken of juist liever met beide benen op de grond blijft, bij KLM draag je bij aan onvergetelijke ervaringen!

Over KLM

Reizen, techniek, het blauwe uniform of de nuchtere mentaliteit: iedere KLM’er voelde zich ooit aangetrokken tot ‘iets’ aan de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Heel wat mensen hebben bij ons de afgelopen (ruim) honderd jaar samen gevlogen, gebikkeld, gepionierd en gelachen. Sommigen zelfs als schoolverlater, tot aan hun pensioen. Alleen met hun inzet, ideeën en mindset kunnen we onze ambitie waarmaken: moving your world, by creating memorable experiences on the planet we care for.

KLM's bedrijfsprofiel

KLM werd opgericht op 7 oktober 1919 en is de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog onder haar oorspronkelijke naam opereert.

KLM-Groep

Met 34,1 miljoen passagiers en 621.000 ton vracht vormen KLM en KLM Cityhopper het hart van de KLM-Groep. Via haar enorme netwerk met 92 Europese en 70 intercontinentale bestemmingen, biedt KLM directe verbindingen met belangrijke steden en economische centra over de hele wereld.

KLM is partner in de SkyTeam Alliantie, een samenwerking die reizigers nog meer mogelijkheden biedt: 1.063 bestemmingen in 173 landen. Daarnaast maken onze volledige dochtermaatschappijen Transavia en Martinair deel uit van de KLM-Groep. Transavia voert als belangrijkste prijsvechter van Nederland vluchten uit vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam en vervoerde in 2018 bijna 9 miljoen passagiers.

Vanuit de kerngedachte dat onze KLM’ers ons merk vormen, zijn we ervan overtuigd dat we het verschil kunnen maken door klanten telkens een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Dat zit in ons DNA. Dankzij oprechte aandacht voor onze klanten voelen zij zich erkend, prettig en op hun gemak.

Sinds de fusie met Air France in 2004 werkt KLM vanuit het volgende concept: 1 Air France KLM-Groep, 2 luchtvaartmaatschappijen en 3 kernactiviteiten (passagiers, luchtvrachtindustrie en engineering & maintenance). Samen met Air France heeft KLM een voortrekkersrol binnen de Europese luchtvaartindustrie. KLM streeft naar winstgevende groei om zowel aan de eigen zakelijke doelstellingen als aan de algemene economische en sociale ontwikkeling bij te dragen.

KLM zet zich in om duurzame groei te creëren op Amsterdam Airport Schiphol en toegang te verkrijgen tot iedere markt waarmee het de kwaliteit van haar netwerk vergroot. Daarnaast doet KLM haar best om gelijke concurrentievoorwaarden te handhaven voor alle spelers binnen de sector.

Organisatiecultuur

Management van KLM

Ontmoet het management van KLM: onze Executive Committee, Raad van Commissarissen en directeuren.

Executive Committee

Het management van KLM wordt gevoerd door het Executive Committee (ExCom). Daarin hebben de statutaire directie en executive vice presidents van KLM-zitting. De statutaire directeuren zijn president-directeur Marjan Rintel, financieel-directeur drs. Erik Swelheim, en operationeel-directeur Maarten Stienen.

Raad van Commissarissen

KLM heeft een zelfstandige Raad van Commissarissen. Deze is belast met het toezicht op de vennootschap en de directie. In de Raad hebben zitting: Cees ‘t Hart (voorzitter), François Enaud, Jan-Kees de Jager, Christian Nibourel, Marjan Oudeman, Fleur Pellerin, Pierre-François Riolacci, Benjamin Smith en Janine Vos.

Biografie Marjan Rintel 

Marjan E.F. Rintel (1967) – president-directeur – heeft een grote staat van dienst in de burgerluchtvaart. Zij werkte na haar studie in verschillende rollen op Schiphol. In 1999 stapte zij over naar KLM en bekleedde daar tot 2014 verschillende functies. Ze heeft het bedrijf van binnenuit leren kennen: operationeel en commercieel. In 2014 verruilde Rintel KLM voor NS. Daar vervulde zij zes jaar lang de functie van operationeel directeur in de Raad van Bestuur. In 2020 werd zij benoemd tot directievoorzitter. Op 1 juli 2022 keerde zij terug bij KLM als president-directeur.

Rintel is verantwoordelijk voor de algehele strategie en prestaties van KLM, waarbij het stellen van strategische prioriteiten om de marktpositie van KLM te verstevigen een belangrijk aspect is. Daarnaast zet zij zich in om KLM verder te laten herstellen van de COVID-19-crisis en KLM tegelijkertijd nog meer te verduurzamen. Het verder invullen en uitwerken van de visie hierop en de rol van innovatie daarin is van groot belang.

Tevens is zij verantwoordelijk voor het behoud en de versteviging van een klantgerichte en efficiënte organisatie. De focus ligt hierin op het ontwikkelen en verbeteren van samenwerkingen, partnerschappen en het versterken van de maatschappelijke positie van KLM. Rintel is van mening dat de band tussen KLM en de maatschappij verstevigd dient te worden met de focus op wederzijds begrip.

Rintel is in haar rol van president-directeur van KLM, lid van de Executive Committee van de Air France KLM Group en de CEO Committee. Zij bekleedt daarnaast diverse nevenfuncties.

Rintel studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit van Groningen.

Biografie Erik Swelheim

Erik R. Swelheim (1965) – financieel-directeur - begon zijn carrière bij KLM in 2004 als Corporate Controller. In 2012 werd hij Chief Financial Officer en in 2014 trad hij toe tot de statutaire directie. Voordat Swelheim bij KLM kwam werken, bekleedde hij verschillende financiële functies bij Unilever. Zo was hij financieel manager bij Iglo-Ola in Nederland, en financieel directeur van de Europese aanvoerketen bij DiverseyLever en bij JohnsonDiversey en DiverseyLever in Frankrijk.

Binnen het kader van de gezamenlijke verantwoordelijkheden van de statutaire directie, is de CFO verantwoordelijk voor de financiële huishouding, planning, rapportage en het financiële risicomanagement van KLM. Als Managing Director vallen daarnaast ook inkoop en IT in zijn takenpakket. Swelheim is lid van het Financial Committee van de International Air Transport Association (IATA) en van de Raad van Commissarissen van Transavia, een volle dochteronderneming van KLM.

Erik Swelheim behaalde zijn master Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en zijn titel Registercontroller aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Biografie Maarten Stienen

Maarten Stienen (1974) trad in 1998 in dienst bij KLM als managementtrainee. Na zijn traineeship ging hij aan de slag bij Aircraft Services, waar hij vier jaar werkte en hoofd Operations werd. Op zoek naar een nieuwe functie accepteerde hij in 2004 de baan van General Manager Outstations in de regio Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, waarvoor hij naar New York verhuisde.

In 2007 keerde hij terug naar Nederland om op de luchthaven Schiphol voor vier jaar de functie van vice president Baggage & Turnaround Services te bekleden. Vervolgens werd hij vice president Industrial Relations & Compensation and Benefits, waar hij verantwoordelijk was voor een herinrichting van de compensatie- en arbeidsvoorwaarden van het gehele KLM-personeel.

In 2018 vertrok Stienen naar KLM Catering Services. Daar was hij als managing director verantwoordelijk voor de dienstverlening aan verschillende airlines, het herontwerp van de toeleveringsketen en het herijken van de commerciële- en personeelsstrategie. Hierna werd hij senior vice president Hub Operations. Deze divisie houdt zich bezig met alle vliegtuig- en passagiersafhandeling voor KLM en partners op Schiphol. Maarten werkte hier gedurende de coronapandemie: een van de grootste crisisperiodes in de geschiedenis van KLM. In augustus 2022 werd hij benoemd tot chief operations officer.

Maarten Stienen heeft inmiddels 25 jaar operationele- en bestuurlijke ervaring, zowel binnen de AFKL Group als in diverse bestuursfuncties. Door deze ruime ervaring heeft hij bovendien de nodige inzichten in het creëren van draagvlak onder medewerkers voor noodzakelijke veranderingen. Daarnaast heeft hij grote affiniteit met thema's als klanttevredenheid, digitalisering en duurzaamheid.

Doelgroep

Blauwe familie

Elke dag stappen duizenden mensen aan boord van een KLM-vlucht. Maar voordat ze boarden, checken ze natuurlijk eerst in: dat doen ze bij ons. Ook de lounges, gates en aankomsthal zijn ons terrein. Als medewerker bij Passenger Services zie je namelijk de hele luchthavenvloer, en daarom is geen dag hetzelfde. En doordat je met zoveel verschillende mensen en nationaliteiten te maken krijgt, leer je veel over andere culturen én spijker je je talenkennis ook nog eens bij.

The sky is the limit

Zodra je het blauwe uniform aantrekt, ben je een van ons. We zijn een hechte club mensen die allemaal het échte KLM-gevoel delen – dat maakt ons méér dan alleen een team. Bovendien barsten we van de ambitie. Maar goed ook, want de wereld ligt hier aan je voeten en de doorgroeimogelijkheden zijn eindeloos.

true

Carrièremogelijkheden

Diversity & Inclusion

Bij KLM geloven we in de kracht van diversiteit en inclusiviteit. Wat verwacht je anders van een bedrijf dat al ruim honderd jaar de hele wereld overvliegt? Door verschillen te omarmen, maken we makkelijker verbinding met onze klanten, de maatschappij en elkaar. Onze collega's, afkomstig uit 74 landen, laten dat zien. Elke dag opnieuw. Bij KLM vind je een inclusieve sfeer waarin je kunt zijn wie je bent, ongeacht wat er in je paspoort staat, wat je gelooft of wie jou omhelst als je thuiskomt. Kortom: je bent gewoon wie je bent, het gaat ons erom wat je brengt.

Duurzaamheid

Werk je bij KLM, dan krijg je hoe dan ook met verduurzaming te maken. Want of je nu aan de slag gaat als piloot, productmanager of business controller: in elke rol draag je bij aan de toekomst van de luchtvaart. We hebben natuurlijk nog een lange weg te gaan voordat we onze uitstoot tot een minimum hebben beperkt. Maar we zetten alles op alles om onze voetafdruk te verkleinen – zowel in de lucht als op de grond. Geen makkelijke missie, maar wél de juiste.

Geen keuze, maar een plicht

Om koploper te zijn, moeten we de koe bij de hoorns vatten en onze verantwoordelijkheid pakken – ook al gaat dat met vallen en opstaan. We kunnen in ieder geval met trots zeggen dat de eerste stappen zijn gezet. Zo zijn we de enige luchtvaartmaatschappij ter wereld die een commerciële vlucht deels uitvoerde met synthetische Sustainable Aviation Fuel (SAF). En met de TU Delft werken we bijvoorbeeld samen aan het vliegtuig van de toekomst: de Flying-V.

Op deze voet gaan we verder, en daarmee hopen we de rest van de industrie te inspireren en motiveren. Duurzamer vliegen is geen keuze, maar onze verantwoordelijkheid. Door groot te dromen en moed te tonen hielpen we de luchtvaart uitvinden. Met exact diezelfde mentaliteit kunnen we de industrie heruitvinden – een werelddoel om aan bij te dragen.

Deze werkgever heeft op dit moment geen vacatures.