IT Traineeship

Een IT traineeship leidt HBO'ers en WO'ers op tot IT-specialist, IT-professional of IT (project)manager. De IT trainee doet ervaring op met diverse projecten en in verschillende rollen. Hij volgt een opleidingsprogramma dat bestaat uit vakinhoudelijke- en vaardigheidstrainingen en wordt tijdens het gehele traject intensief begeleid.

Inhoud IT traineeship

Het doel van een IT traineeship is om HBO en WO afgestudeerden te ontwikkelen tot IT-specialist, IT-professional of IT (project)manager. Het traineeship is een combinatie van werken en leren. Iedere organisatie geeft een eigen invulling aan het traineeprogramma. De vorm en invulling is afhankelijk van het doel van het traineeship. Het Procam Talent Wings programma kijkt naar de persoonlijkheid, kwaliteiten en ambities van de kandidaat en kiest op basis daarvan het IT werkgebied dat bij hem of haar past. Na het traineeship ben je klaar om door te stromen binnen het bedrijf. Meer over het IT Traineeship van Procam ›

Werkzaamheden IT trainee

Tijdens het IT traineeship werk je aan 3 of 4 verschillende projecten. De projecten variëren van strategie tot implementatie. De projecten kunnen bestaan uit het vertalen van de klantbehoefte naar vernieuwende IT-oplossingen of het oplossen van beleidsmatige en strategische vraagstukken om IT-processen verder te ontwikkelen.

Door de diverse projecten en rollen leer je het bedrijf en de processen goed kennen. Soms volg je een deel van je traineeship bij een andere vestiging in Nederland of in het buitenland. Op deze manier doe je veel ervaring op om na het traineeship door te kunnen groeien naar een sleutelpositie. Het IT traineeship duurt ongeveer 1 à 2 jaar.

Opleidingsprogramma

Gedurende het IT traineeship volg je naast je werkzaamheden een intensief opleidingsprogramma. Het programma bestaat uit vakinhoudelijke trainingen en cursussen om je kennis verder te verdiepen. Daarnaast werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling middels diverse vaardigheidstrainingen. Hiervoor stel je samen met je begeleiders een persoonlijk ontwikkelprogramma op.

Begeleiding

Bij het IT traineeship is goede begeleiding van essentieel belang. Het is bepalend voor je persoonlijke groei. Gedurende het traineeship wordt je dan ook intensief begeleidt door bijvoorbeeld een Management Development Adviseur, die jou ondersteunt en helpt bij het bepalen van je doelstellingen. Een Traineecoördinator helpt je met het maken van keuzes en samen met de coördinator stel je een persoonlijk ontwikkelingsprogramma op.

Profiel IT-trainee

Als IT-trainee krijg je al snel veel verantwoordelijkheid. Organisaties stellen daarom hoge eisen aan de trainees. Het is per werkgever verschillend welke eisen er aan de trainee gesteld worden. Voor de meeste IT traineeships geldt dat werkgevers op zoek zijn naar trainees met een afgeronde HBO- of WO-opleiding in de richting van Informatica, Informatiekunde of een andere aanverwante opleiding en maximaal 2 jaar werkervaring hebben.

Verder moet je als trainee beschikken over een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal. Eigenschappen als flexibel, analytisch, klant- en resultaatgericht zijn belangrijk voor het volgen van een IT traineeship. Doorgaans mag je als IT-trainee niet ouder zijn dan 30 jaar.