Financial Traineeship bij de Overheid

Het Financial Traineeship is een tweejarig programma waarbij je als trainee in verschillende financiële functies werkt. Daarnaast volg je een op maat gemaakt opleidingsprogramma. Tijdens het traineeship volg je samen met andere Financial Trainees een gezamenlijke introductie. Ook organiseer je met alle trainees netwerkbijeenkomsten. Hiermee bouw je een uitgebreid netwerk op. Na afloop van het traineeship heb je de mogelijkheid om bij alle ministeries te solliciteren.

Werkplekken

Tijdens het Financial Traineeship werk je op verschillende plekken. Het eerste jaar werk je bij een directie Financieel-Economische Zaken (FEZ) van één van de ministeries. Dit ministerie is jouw moederdepartement.

Vervolgens loop je zes maanden stage bij een andere organisatie. Hierbij kun je denken aan het ministerie van Financiën, de Algemene Rekenkamer, de Tweede Kamer of uitvoeringsinstantie. Het laatste half jaar werk je in een andere financiële functie binnen je moederdepartement.

Werkzaamheden

De werkzaamheden bij een FEZ directie variëren enorm. Het werk bij een FEZ directie bevindt zich op het snijvlak van beleid, politiek en financiën. Vaak ben je vanaf het begin van een nieuw beleid betrokken. Je zult veel contact hebben met de beleidsonderdelen van een ministerie. Daarnaast zul je onderhandelen en voorstellen toetsen.

Opleidingsprogramma

Het opleidingsprogramma bestaat uit vakinhoudelijke en vaardigheidsmodules. In totaal zijn er ongeveer 40 cursusdagen. Tijdens de vaardigheidstrainingen leer je onder meer hoe je invloed kan uitoefenen in complexe situaties. De vakinhoudelijke modules worden verzorgd door de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering.

Voor wie?

Het Financial Traineeship is voor bijna of net afgestudeerde academici met als studierichting algemene economie, bedrijfseconomie, bedrijfskunde, bestuurskunde en politicologie. Ook staat het traineeship open voor bijna of net afgestudeerde academici met affiniteit voor financieel beleid.

Verder is het belangrijk dat je maatschappelijk betrokken bent en je interesse hebt in politiek en bestuur. Verder moet je resultaatgericht, leergierig en enthousiast zijn.

Na het traineeship

Gedurende de twee jaar vinden er tussentijdse evaluaties plaats. Wanneer deze evaluaties positief zijn, krijg je zes maanden voor afloop van je traineeship de status van interne sollicitant. Dit houdt in dat je bij alle ministeries mag solliciteren op interne en externe vacatures.