Arbeidsmarkt 2.0

De arbeidsmarkt is veranderd. Effecten zoals globalisering, technologisering en individualisering hebben een grote invloed op de arbeidsmarkt. Zo wordt de vraag naar standaardoplossingen minder en de vraag naar maatwerkoplossingen steeds meer. Dat vraagt om nieuwe methodes.

De arbeidsmarkt is in een fase gekomen waarin er steeds meer om creativiteit en intrinsieke motivatie van de werknemers wordt gevraagd. De relatie tussen werknemers en organisaties is aan het veranderen. De overeenkomst waarbij de werknemer loyaal is aan de organisatie in ruil voor vastigheid vanuit de werkgever, is er niet meer.

Het is een ontwikkeling die de Amerikaanse managementgoeroe Daniel Pink al 15 jaar geleden zag ontstaan. En zelf heeft beschreven in het boek Free Agent Nation. Een boek dat de opkomst van de ZZP’er beschrijft.

Nieuwe werkvorm

Werkgevers geven steeds minder vaste contracten. En door de ontwikkeling in de technologie wordt het ook gemakkelijker om het juiste talent te vinden voor de opdracht. Dit betekent niet zo zeer dat er banen zullen verdwijnen, maar er ontstaat een andere vorm van overeenkomst.

Een overeenkomst waarbij de werkgever het individu de mogelijkheid geeft om bijvoorbeeld professioneel te ontwikkelen of aan een interessant project te werken in ruil voor het talent van het individu. Organisaties zullen steeds meer bestaan uit zowel getalenteerde medewerkers in huis als het aantrekken van externe talenten voor bepaalde projecten en opdrachten.

Ander management

Het management dat veel bedrijven hanteren past daardoor niet meer bij de huidige ontwikkelingen. Het is een manier om het personeel procedures te laten volgen die door het management zijn opgelegd. Terwijl wat er nu meer en meer nodig is, is betrokkenheid.

Toewijding ontstaat wanneer werknemers op hun eigen manier en op hun eigen kracht kunnen werken. Er zal altijd enige behoefte zijn aan procedures, daar mensen en organisaties met elkaar samen moeten werken. Echter is er nu vooral betrokkenheid van de medewerkers en organisaties nodig om betere resultaten te kunnen behalen.

Motivatie

Wanneer het gaat om betrokkenheid dan werkt het huidige beloningssysteem niet meer om werknemers te motiveren. In bepaalde mate blijft geld een motiverende factor. Namelijk wanneer werknemers genoeg verdienen, zijn ze gefocust op het werk en niet op geldproblemen. Maar krijgen werknemers te weinig salaris dan zullen zij niet meer gemotiveerd zijn.

Alleen bij eenvoudige en ongecompliceerde werkzaamheden geldt het beloningssysteem: hoe meer je betaalt krijgt, hoe beter het resultaat. Maar wanneer het gaat om meer ingewikkelde taken, die vragen om conceptueel en creatief denkvermogen, dan werkt het beloningssysteem averechts.

Er zijn drie factoren die leiden tot betere resultaten en persoonlijke voldoening. Zelfstandigheid, de mens wil niet beheerst worden maar zelf de controle hebben. Meesterschap, de mens wil graag beter in dingen worden. Doel, de mens heeft een doel nodig om na te streven en beter te worden.

Wanneer deze factoren binnen een organisatie aanwezig zijn, ontstaat er een betere werkomgeving voor de werknemers om het beste uit zichzelf te halen. Wat uiteindelijk zorgt voor betere resultaten, producten en diensten.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg