Starter zonder ervaring

Ben jij zo’n jonge starter die cum laude is afgestudeerd op zijn 20e, deel heeft genomen aan allerlei besturen en al enige jaren werkervaring heeft? Dan heb jij precies wat werkgevers zoeken! Helaas is het waarschijnlijker dat je nog niet zoveel ervaring op hebt gedaan en je maar moeilijk een baan kan vinden... Hoe worstel jij je door de onmogelijke vereisten van bedrijven naar je eerste job?

Bij het lezen van vacatures zou jij je wel eens af kunnen vragen of er echt starters op de markt zijn die voldoen aan het gevraagde profiel. Helaas voor velen, is dit inderdaad het geval. Deze overachievers maken het natuurlijk lastig voor gemiddelde starters, maar maak je geen zorgen: ook jij komt aan de bak!

Oriëntatie

Veel starters weten nog niet welke kant ze op willen. Vaak willen ze ‘iets in de marketing’ of ‘verkopen voor een groot bedrijf’, maar hebben ze geen idee welke functies er bestaan. Je doet er goed aan om je voor jouw sollicitatierondes goed te oriënteren. Beantwoord vragen als: Welke functies bestaan er in mijn vakgebied? Waar liggen mijn sterktes en in welke functie zouden deze het beste uitkomen? Zo kan je straks veel beter en op een professionelere manier uitleggen waarom een functie bij je past. Lees hier meer over in het artikel Vind de baan die bij jou past!

Werkervaring in brede zin

Waarschijnlijk heb je tijdens je studie wel stage gelopen. Maar als een werkgever vraagt naar 0-3 jaar werkervaring, zoeken ze vaak wel iets meer dan dat. Gelukkig heb je waarschijnlijk meer ervaring dan je denkt. Denk aan een vrijwillig project, een verre reis, een workshop of cursus. Het kan zijn dat deze activiteiten niet direct raakvlakken hebben met je vakgebied, maar toch belangrijk zijn voor een werkgever.

Geef niet op

Soms zijn de profieleisen in vacatures zo onwerkelijk, dat je ook zonder aan de eisen te voldoen prima kunt reageren. Twijfel je dan nog? Pak de telefoon eens op en vraag telefonisch om meer informatie.

Netwerken

Vergeet ook vooral het belang van een netwerk niet. Ongeveer 75% van alle vacatures worden via-via vervuld. Dit is voor een bedrijf dan ook veel gemakkelijker, sneller en goedkoper. Daarnaast is de kans dat de persoon die een werknemer aandraagt goed in de organisatie past erg groot. Vertel dus al je vrienden, familie, kennissen en (oud)collega’s van jouw speurtocht naar een nieuwe baan! Wil je weten wat je nog meer kan doen om te netwerken? Bekijk dan deze artikelen.

Bron: Intermediar

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg