Technologie ondersteunt ons in de dagelijkse werkzaamheden. Maar de technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op en kunnen steeds meer taken van mensen overnemen. Hierdoor zullen er nu en in de toekomst steeds meer banen gaan verdwijnen. Robots, een vloek of een zegen?
Tijdens het afgelopen SZW congres uitte minister Asscher al zijn vrees voor de dreiging van de robots op de arbeidsmarkt. Robots kunnen steeds meer banen overnemen, wat kan leiden tot nog meer werkloosheid.
Vanuit het onderwijs moet hierop ingespeeld worden door radicale verbeteringen door te voeren. Maar ook door werknemers voor te bereiden op de toekomstige arbeidsmarkt. Alleen dan kan technologie veel goeds met zich meebrengen.
Technologische ontwikkelingen zorgen voor mooie producten en diensten, die ons voorzien van meer gebruikersgemak en plezier. Denk aan dagelijkse dingen die je gebruikt als computers, mobieltjes en robot stofzuigers. Maar ook drones, spaceshuttles en zelfrijdende auto’s.
Zeer fijne en handige producten die ons leven gemakkelijker maken en soms ook veiliger. Maar de technologische ontwikkelingen gaan steeds verder. Niet alleen technologie ter ondersteuning maar die zelfs werkzaamheden van ons overnemen.
Een goede ontwikkeling? Wellicht, want al duizenden jaren ontwikkelen we gereedschappen en machines om allerlei fysieke arbeid te reduceren en ons werk te vergemakkelijken. Het zijn mechanische spieren die sterker, betrouwbaarder en onvermoeibaarder zijn dan menselijke spieren waardoor wij ons konden gaan specialiseren.
Maar gaan de ontwikkelingen niet te ver? Is de mens voor bepaalde werkzaamheden niet meer nodig? Wordt het tijd om ons druk te maken over de ontwikkelingen binnen de technologie? En daarmee het verdwijnen van banen?
In diverse films zie je al verschillende scenario’s voorbij komen over de technologische ontwikkelingen in de vorm van robots. Met films als ‘I, Robot’, ‘Wall-E’ en ‘Terminator’ krijgen we een kijkje in een wereld die door robots wordt overspoeld.
In Japan wordt al langere tijd miljarden geïnvesteerd in robottechnologie als antwoord op de toenemende vergrijzing. In menig openbare ruimte kun je al een robot tegen het lijf lopen. En in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis wordt de recreatie al verzorgt door een robot.
Niet alleen in Japan maar ook in plaatsen als Bangalore, Tel Aviv en Seoul worden robots ontwikkeld voor uiteenlopende toepassingen. Ook aan de TU Delft is een heel team van robotonderzoekers bezig met het maken van robots voor onder meer de thuiszorg.
Bedrijven als Google, Philips, Samsung en Honda investeren miljoenen in robots. Denk alleen al de zelfrijdende auto van Google. Wat een aantal jaren geleden nog science fiction leek, lijkt nu toch al snel werkelijkheid te worden.
De vraag rijst dan ook: wordt de mens overbodig? Wat het antwoord op deze op vraag is, is afhankelijk aan wie je het vraagt. Volgens C.G.P. Grey moeten we allemaal uitkijken want al onze banen staan op de tocht. Bijna de helft van al het werk in ontwikkelde landen wordt nu al gedaan door robots.
Volgens David H. Autor van MIT is het overdreven dat robots de mens overbodig zal maken. Volgens Autor zullen mensen en robots elkaar aanvullen, waardoor de productiviteit toeneemt, de inkomens stijgen en dus de vraag naar geschoolde arbeid hoger wordt.
Stel je de vraag aan Daan Elffers – oprichter Nederlands adviesbureau EMG ERG Consultancy – dan bieden de technologische ontwikkelingen tegelijk nieuwe kansen. Mits er wel wordt geïnvesteerd in ander type opleidingen en banen.
Robots: een bedreiging of verrijking? Er is nog geen eenduidig antwoord op te geven, maar het geeft je zeker ‘food for thought’. Eén ding is zeker, er moeten radicale veranderingen doorgevoerd worden om te voorkomen dat we allemaal overbodig worden.
Video: Humans Need Not Apply van C.G.P. Grey
Video: toespraak minister Asscher tijdens SZW Congres