De opkomst van nieuwe banen

De technologische ontwikkelingen zorgen voor een verontrustend beeld voor veel functies in diverse sectoren. Banen die verdwijnen zijn bijvoorbeeld Telemarketeer, Productiemedewerker en Data Entry Typist. Toch zorgen de ontwikkelingen ook weer voor nieuwe banen, alleen wel in andere sectoren. Banen als City Farmer, 3D-designer en Data-architect.

Megatrends werk

In het boek ‘Megatrends Werk – over banen die verdwijnen en banen die gaan komen’ beschrijft trendwatcher Adjiedj Bakas onder meer de opkomst van nieuwe banen. Volgens Bakas valt er nog meer dan voldoende te doen, alleen dan wel in andere sectoren dan waarin we nu werken.

Wel waarschuwt Bakas dat als we willen profiteren van de kansen die de nieuwe tijd ons biedt, er wel iets moet gaan veranderen aan ons economisch beleid. Deze moet namelijk beter gaan aansluiten op de moderne wereld.

Ambachtslieden

Werk waar toekomst in zit zijn ambachten. Er komt een grote behoefte aan mensen die wat met hun handen kunnen. Volgens Bakas gaan er meer ambachtslieden met pensioen dan dat er nieuwe bijkomen.

Volgens het Hoofdbedrijfschap Ambachten komen er tot 2021 in de ambachtssector 229.000 vervangingsvacatures. Uiteraard zullen niet alle ambachten nog nodig zijn, maar er zal wel vraag komen naar onder meer restaurateurs, meubelmakers, goud- en zilversmeden en decorbouwers.

Biobased economy

In de Hoofdlijnennotitie Biobased Economy van de rijksoverheid komt naar voren dat de Europese bio-economie een omzet vertegenwoordigt van tweeduizend miljard en goed is voor 22 miljoen banen. De verwachting is dat er de komende tien jaar zo’n 250.000 arbeidsplaatsen bij komen.

Om deze arbeidsplaatsen te kunnen vervullen dienen bedrijven en onderwijsinstellingen wel voor de kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt te zorgen die deze economie vraagt. Dat vraagt om samenwerking tussen opleidingen en werkgevers en het oprichten van nieuwe opleidingen.

IT

De IT sector blijft groeien. De nieuwe golf van automatisering zorgt voor nog meer werk voor IT’ers. Daardoor is er een blijvende vraag naar Softwareontwikkelaars en IT-architecten. Ook komen er steeds meer brugfuncties die vervuld moeten worden vanwege de co-creatie tussen IT’ers en niet-IT’ers.

Ook door de toename van cybercriminaliteit zal de vraag naar hooggekwalificeerde IT-beveiligers de komende tien jaar toenemen met 37%. De Rabobank verwacht dat er tot 2020 maar liefst 250.000 vacatures in de IT zullen zijn.

Scifi-banen

Terwijl de technologische ontwikkelingen veel banen doet verdwijnen, creëert het ook banen die we nu nog nauwelijks kunnen voorstellen. Onder meer de zelfrijdende auto’s en Google Glass zorgen er namelijk voor dat er nieuwe vacatures ontstaan.

Denk bijvoorbeeld aan een Helpdeskmedewerker die helpt om het gat tussen de virtuele en echte wereld te overbruggen. Of psychologen die onze hersenen helpen te begrijpen wat echt is en wat niet. Of fysiotherapeuten die helpen bij lichamelijk blessures wanneer we in de virtuele ruimte gaan bewegen.

Banen van de toekomst

Denk bijvoorbeeld aan een Helpdeskmedewerker die helpt om het gat tussen de virtuele en echte wereld te overbruggen. Of psychologen die onze hersenen helpen te begrijpen wat echt is en wat niet. Of fysiotherapeuten die helpen bij lichamelijk blessures wanneer we in de virtuele ruimte gaan bewegen.

  • City Miner: haalt waardevolle materialen, primair metalen, uit afgedankte elektronica.
  • Disruptor: stelt alles binnen een bedrijf ter discussie om innovatie te bewerkstelligen.
  • Energienetwerk Manager: helpt lokale en regionale energienetwerken met de administratieve afhandeling en het optimaliseren van het rendement.
  • Digitale Afkick-Expert: helpt ons rust te vinden in een wereld die draait om data.

Megatrends Werk - over banen die verdwijnen en banen die gaan komen

Banen die verdwijnen, banen die komen

Wil je meer weten over de toekomst van banen? In Megatrends Werk – over banen die verdwijnen en banen die gaan komen van trendwatcher Adjiedj Bakas lees je hier alles over. Ook in het gratis e-book 10 banen die gaan verdwijnen & 10 banen die gaan verschijnen van MT-columnist Bas van de Haterd vind je meer informatie over dit soort banenontwikkelingen.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg