Ondanks de crisis op weg naar je droombaan

Stilstaan bij wat jou de meeste voldoening geeft helpt je altijd een stap verder op weg naar je droombaan. Onderstaande oefening helpt bij het helder in beeld krijgen van jouw droombaan.

Werk hebben wat je boeit en inspireert; veel mensen kunnen er alleen maar van dromen. Maar sommige mensen hebben dat toch echt bereikt. Niet vanzelf natuurlijk.

Ook zij hebben wellicht eerder met gevoelens van onvrede en gebrek aan inspiratie te kampen gehad. Maar nu niet meer. Zij hebben zichzelf toegestaan te dromen en zijn vervolgens in beweging gekomen.

Laat ik je vertellen hoe zij dat voor elkaar hebben gekregen. Wellicht trek jij dan de conclusie: een droombaan is best te doen. Ook voor mij.

Maar eerst nog even hoe het zeker niet gaat lukken om een droombaan te hebben. Het gaat zeker niet lukken als jij zegt dat het niet kan omdat jouw werk nou eenmaal niet leuk is maar meer een noodzakelijk kwaad. Of als jij denkt dat het voor anderen misschien wel kan maar dat het voor jou niet weggelegd is. Of als jij denkt dat een droombaan nooit voldoende geld kan opleveren. Of welke andere reden jij ook bedacht hebt.

Loslaten is cruciaal. Als je niet loslaat wat jou vasthoud kom je niet in beweging. En dat is precies wat al die uitspraken doen: je vast houden in je huidige werk of manier van werken. En dat helpt niet. Want als jij blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Hoe ga je dan iets anders doen?

Sta om te beginnen eens stil bij jouw beperkende overtuigingen. Welke gedachten heb jij als je over werk nadenkt. Maak de volgende zin maar eens af: "werk is........" Of denk eens aan gevleugelde uitspraken bij jou thuis. Wat kreeg jij met de paplepel ingegoten?

Vervolgens laat je al die beperkende gedachten voor nu even los. En ik weet ook wel dat het meestal niet zo gemakkelijk is om dat te doen. Maar sta je zelf de komende tijd eens toe om te dromen. Mijmer, droom of mediteer over het werk wat jij over pakweg 5 jaar heel graag zou willen doen. En in dromen kan alles. Dus beperk je mogelijkheden niet.

(Ooit had ik een klant die droomde dat ze koningin was, een ander was parkwachter op een range in Afrika)

Als je uitgedroomd bent schrijf dan eens voor je zelf op hoe die droombaan eruit zag. Wat deed je? Hoe zag de omgeving eruit? Wie waren er om je heen? Wanneer ging je weer naar huis? Hoe was het daar?

Als je die beschrijving hebt gemaakt kun je stilstaan bij de vraag wat dit zegt over jouw droombaan. Wat van jezelf kun jij erin kwijt? Waarom was je er goed in? En waarom werd je er blij van? Wat in die baan leverde voldoening op?

Al dromende en schrijvende krijg je dan helder wat jou drijft, wat jou bezielt. En dat is een belangrijke stap in het creëren van jouw droombaan. En als de eerste stap is gezet, verschijnt de volgende op het pad naar jouw droombaan vanzelf.

Ik wens je veel plezier op weg naar jouw droombaan.

Hartelijke groet

Ingrid van Laerhoven

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg