Een internationale carrière in de farmacie

Congressen in Amerika en Europa, afspraken en vergaderingen in Londen, Rome of NYC. "Just a day at the office" voor Thijs Hendrikx (31) en Teun Smits (32), beiden werkzaam in een internationale functie in de farmacie.

"Vier keer per jaar zit ik in Londen voor overleg met onze key opinion leaders, zes à zeven weken per jaar ben ik voor congressen in de VS en vier keer per jaar heb ik in het buitenland afspraken met overige partijen", somt Teun Smits, Acquisition Team Manager Electrophysiology bij Cardialysis op. Voor Thijs Hendrikx is het niet anders. In zijn functie als Medical Manager Tasocitinib Pfizer Europe, zit hij twee à drie weken per jaar in de VS voor congressen, tien keer per jaar ergens in Europa voor een congres en maandelijks schuift hij aan voor overleg op het hoofdkantoor in New York waar hij Europa representeert. En dan zijn de meetings voor vergaderingen en andere submeetings nog niet eens meegeteld. Behoorlijk internationaal dus!

Virtueel werken

Cardialysis is een onafhankelijk Clinical Contract Research Organisation (CRO) dat onderzoek initieert, ontwerpt en coördineert van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen op cardiovasculair gebied. Teun: "In samenwerking met onderzoekers in vooraanstaande klinieken in binnen- en buitenland worden groepen patiënten in een onderzoek ingesloten. De hieruit voortvloeiende gegevens worden verwerkt en vormen de basis voor statistische rapportages aan opdrachtgevers en wetenschappelijke publicaties. Ik leg contact met bedrijven die studies willen laten uitvoeren. Daarnaast heb ik contact met key opinion leaders, bijvoorbeeld topcardiologen die verbonden zijn aan het Thorax Centrum van het Erasmus MC, maar ook met cardiologen die verbonden zijn aan ziekenhuizen in het buitenland. Zij weten precies wat de klinische behoefte is op het gebied van onderzoek. In mijn functie houd ik mij ook bezig met business development, ik zorg er samen met het team van cardiologen voor dat Cardialysis een innovatief onderzoeksconcept kan voorleggen aan bedrijven die klinisch onderzoek willen uitvoeren. Ik leg contact met beide partijen en ben hiervoor regelmatig in het buitenland voor overleg."

Als Medical Manager voor Pfizer, onderdeel van het grootste bedrijf ter wereld en het grootste farmaceutische bedrijf van Nederland, werkt Thijs voor een nieuw geneesmiddel dat nog niet op de markt is. En bijzonder: Thijs werkt virtueel, dus volledig vanuit huis. "Ik ben vanuit Europess perspectief betrokken bij een nieuw geneesmiddel. Het hoofdkantoor voor dit product zit in Rome, ik ben de verantwoordelijke in Europa voor de medische issues van dit geneesmiddel en probeer alle collega's die hier in Europa mee bezig zijn aan te sturen, één gezicht te geven. Ik werk in een internationaal team met collega's uit Nederland, Italië, Spanje, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk."

Extra dimensie

Beiden hebben een drukken baan en brengen de nodige tijd door op vliegvelden en in taxi's op weg naar afspraken. "Twee weken voor een congres is het hectisch", vertelt Teun. "Ik maak dan een agenda voor een congres, plan afspraken in met cardiologen en bereid de gesprekken voor. Daarnaast bereid ik me ook voor op andere afspraken en ga ik naar symposia. Ik heb een inhoudelijk erg uitdagende baan, en het steeds weer andere steden zien en andere culturen leren kennen geeft mijn baan een extra dimensie."

Ook Thijs werkt met veel plezier voor Pfizer. En zijn functie bevalt hem meer dan goed, een wens ging dan ook in vervulling. "Ik had al heel lang de ambitie om een internationale baan te hebben, wilde heel graag samenwerken met mensen uit verschillende culturen. Mijn baan is uitdagend en stimulerend!" Naar het buitenland gaan voor je werk klinkt voor de buitenwereld spannend, maar na een paar keer is het spannende er wel af. En soms is het vele reizen ook minder leuk, bijvoorbeeld bij vertragingen of jetlag. Teun:"Het is ook heel veel wachten, zeker als ik naar de VS moet en het vliegen op zich is niet heel erg opwindend." Thijs beaamt dit, maar vindt het er ook bijhoren. "Toen ik deze baan koos, heb ik geaccepteerd dat vertragingen er bij horen. Je kunt het ook zo zien: tijdens een vertraging heb ik vaak bijzondere gesprekken met mensen die ik anders niet gesproken zou hebben."

Ambities

Ondanks dat beiden zo jong zijn als ze zijn al een mooie carrière hebben, zijn er nog de nodige ambities. Thijs:"Ik werk in de farmacuetische industrie omdat ik de wereld 'beter wil maken' en dezelfde houding hebben mijn collega's uit andere landen ook. We willen het beste uit ons zelf halen. Daarnaast wil ik met mijn internationale collega's samenwerken, van hen leren én succesvol zijn." Teun:"Ik heb het erg naar mijn zin bij Cardialysis. Het is een uitdagend bedrijf en ik werk in een innovatieve en uitdagende branche. Die uitdaging heb ik ook nodig. Ik zie mijn toekomst in de gezondheidszorg, het is prachtig om iets voor zieke mensen te kunnen betekenen."

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg