Je eigen business

Geen baas meer die over je schouder meekijkt. Geen kantoortijden meer waar je je aan moeten houden. Niet voor niks spreekt het zelfstandig ondernemen veel mensen aan, je werkt immers voor de leukste baas aller tijden: jijzelf!

Ondernemen is vrijheid. Je bepaalt zelf de indeling van je dag, hoeft geen verantwoording meer af te leggen aan collega's of aan een baas en je kiest zelf de koers van je bedrijf. Daarbij zie je als zelfstandig ondernemer direct resultaat van je inspanningen. Hoe harder je werkt, hoe meer werk er binnen zal komen. Bij een groot kantoor ontbreekt dit nog wel eens. Je verliest makkelijk uit het oog waarvoor je het ookalweer doet, wat de motivatie niet altijd ten goede komt.

Toch is het zelfstandig ondernemen natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Baas of geen baas, er moet brood op de plank komen, de klus moet af en je moet tijdens die ene klus al uitkijken naar de volgende klus. Ondernemen is hard werken voor een onzeker bestaan. Toch hoor je hier weinig ondernemers over klagen. Ze lijken gemotiveerder dan ooit, nu ze weten voor wie ze zo hard moeten werken. Want de leukste baas aller tijden, dat ben je natuurlijk zelf.

Gat in de markt

Als je de beslissing eenmaal genomen hebt om voor jezelf te beginnen is de volgende stap het vaststellen van je aanbod. Probeer dit zo concreet mogelijk te formuleren. Voor de klant moet het in één keer duidelijk zijn waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Dwing jezelf een elevator pitch te maken; lukt het je om in een minuut je nieuwe product of dienst te omschrijven en aan te prijzen?

Veel ondernemers hopen nog altijd het gat in de markt te vinden. Anderen pleiten er juist voor te opereren op een overvolle markt. Je weet dan tenminste dat er veel vraag is. Denk bijvoorbeeld aan websites voor ontwikkelaars of ontwerpers. Bied je product dan wel net even iets anders aan dan al je concurrenten. Verbeter een oud concept, combineer twee producten, bied het goedkoper aan of sneller. Richt je op een klein hoekje van de markt.

Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt gaan aanbieden, is het tijd voor de officiële stappen. Als ondernemer ben je verplicht je aan te melden bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst. Bedenk voordat je je gaat inschrijven welke rechtsvorm je kiest voor je onderneming, de KvK kan je hier mee helpen. Tijdens je inschrijving bij de KvK, kun je je ook meteen aanmelden bij de Belastingdienst.

Netwerken

Dan is het tijd om op zoek te gaan naar klanten. Wil je dat mensen je online vinden, dan is een website met zoekmachineoptimalisatie een goed begin. Deel je website zo in, dat hij hoog in de lijsten van de zoekmachines terecht komt. Of adverteer bij dezelfde zoekmachines. Gratis reclame is ook mogelijk door van je te laten horen op online forums of Social Media: begin een blog, verstuur een nieuwsbrief of twitter jezelf de digitale wereld in.

Ook het ouderwetse netwerken is nog altijd een goede manier om de aandacht op je nieuwe bedrijf te vestigen. Begin bij vrienden en familie en vertel over je onderneming. Ga ook naar congressen, recepties en lezingen of sluit je aan bij een netwerkorganisaties. Er zijn tegenwoordig netwerkorganisaties voor vrijwel elke doelgroep[ of branche. Daarbij is een netwerk niet alleen handig voor nieuwe opdrachten, je kunt ook een hoop leren van je 'concullega's'. Ze zitten in hetzelfde schuitje dus weten waar je tegenaan zult lopen.

Het ondernemers-gen

Kan iedereen leren ondernemen, of is het ondernemers-gen aangeboren? Feit is dat sinds jaar en dag mensen met de meest uiteenlopende karaktereigenschappen succesvol aan het ondernemen zijn. De belangrijkste les die we hier uit leren, is dat ondernemen vooral een kwestie is van doen. Toch zijn er eigenschappen die het ondernemen net even iets makkelijker voor je kunnen maken. Als je assertief bent, dan zal dit je helpen tijdens de onderhandelingen met klanten. Ben je besluitvaardig, dan komt dit goed van pas bij het maken van belangrijke beslissingen voor je bedrijf. Flexibiliteit en creativiteit helpen je om met uiteenlopende klanten en situaties om te gaan. Ook zullen deze eigenschappen goed van pas komen als het even iets minder gaat met je bedrijf. Maar het belangrijkste is dat je in staat bent om zelf de kar te trekken en eigen initiatief te tonen. Heb je dit in je, dan vind je ondernemen waarschijnlijk ook ontzettend leuk. En dat enthousiasme is precies wat je nodig hebt voor een succesvolle onderneming.

Als ondernemer eenvoudig je administratie uitbesteden? Kijk dan eens op Boekhoudingenadministratie

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg