Wat je altijd nog kan doen na je studie

We gaan allemaal onze studie in met het idee dat er een uitdagende baan in je vakgebied op je wacht als je straks klaar bent – maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Ben je afgestudeerd en kan je maar geen baan vinden? Maak je geen zorgen, in de tussentijd is er genoeg te doen om aan je CV te spijkeren.

Vrijwilligerswerk

Je helpt jezelf en de maatschappij! Vrijwilligerswerk staat goed op je CV en geeft je de kans wat ervaring op te doen in jouw vakgebied. Er is namelijk genoeg te doen in de vrijwillige sector, of je nou een maatschappelijke studie hebt gedaan of niet. Heb je een bijvoorbeeld marketingachtergrond? Dan is er vast een lokale non-profit organisatie die wel wat hulp kan gebruiken met de promotie. Met een IT-studie in je zak kan je een supertoffe website bouwen voor die sportvereniging om de hoek.

Al is het werk dat je doet misschien niet heel uitdagend en belonend, je ervaart zo wel hoe is om in verschillende organisaties te werken. Daarnaast laat je aan jouw potentiële werkgever zien dat je graag wat doet voor de wereld om je heen en dat je niet stilzit als er even geen betaald werk voor je is.

Stages

Natuurlijk zijn veel stages bedoeld voor studenten, die op het moment van de stage ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit. Maar dat geldt lang niet voor allemaal! Daarnaast zijn er werkervaringplekken en traineeships, speciaal voor net afgestudeerde starters. Het fijne van een dergelijk traject is dat je ervaring opdoet en dat er een kans is dat je kan blijven als je goed functioneert.

Reizen

Buitenlandervaring maakt de recruiter blij! Onderzoek van de Europese Commissie wijst uit dat starters die veel gereisd hebben, meer kans maken op de arbeidsmarkt. Tijdens jouw ontdekkingsreizen maak je dan ook verschillende culturen mee en wordt je zelfstandiger. Daarnaast is dit juist hét moment om te reizen: geen college, geen werk, geen verplichtingen. Als je straks met een vast contract en koophuis zit, is een wereldreis moeilijk te realiseren. Heb je weinig budget? Probeer dan te regelen dat je onderweg wat kan werken. Bijvoorbeeld bij een leuke strandtent of het toeristeninformatiepunt. Geen budgetissues? Zoek dan vrijwilligerswerk in het buitenland om je CV nog meer omhoog te krikken.

Treetje lager

Misschien heb je geen zin om te blijven hangen bij je bijbaantje en hoopte je wat meer te mogen doen dan vakkenvullen of biertjes serveren… Maar met een baan onder je niveau zorg je er wel voor dat je de rekeningen kan blijven betalen. Daarnaast kan je misschien een baantje vinden waar je relevante ervaring op kan doen. Zo krijg je geen onnodige gaten in je CV en laat je zien dat je bereid bent om hard te werken.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg