Arbeidsmarktoriëntatie: hoe je werk vindt dat bij je past

Je diploma op zak en op zoek naar een baan. Maar waar ga je op solliciteren? Welke banen passen bij jou? Effectief op zoek gaan naar een baan doe je door je ‘persoonlijke arbeidsmarkt’ binnen de totale arbeidsmarkt in kaart te brengen. Daarvoor bepaal je eerst wat je kunt, waar je voor staat en wat je zoekt. Waarna je vervolgens op zoek gaat naar werkgevers en vacatures die binnen dit beeld passen om gericht te kunnen solliciteren.

Je bent (bijna) afgestudeerd en je wilt je gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Waar moet je beginnen? En vooral in deze tijd, waar vind je nog een baan die bij jou past? Versterk je kansen op de arbeidsmarkt door je "persoonlijke arbeidsmarkt" binnen de totale arbeidsmarkt in kaart te brengen. Zet daarvoor eerst de onderstaande zaken voor jezelf op een rij.

  • Wat kan ik: talenten, eigenschappen, werkervaring, kennis en vaardigheden.
  • Waar sta ik voor: drijfveren, waarden, dromen, ambities, doelen en prioriteiten.
  • Wat zoek ik: werkzaamheden, functies, organisaties en branches.

Ideale vacature

Wanneer je bovenstaande voor jezelf duidelijk hebt, kun je concreet op zoek gaan naar werkgevers en functies die bij jou passen. De vraag die hierbij centraal staat, is: "waar zou ik willen werken?"

Denk hierbij aan taken en verantwoordelijkheden. Hoe ziet je ideale werkdag? Waar wil jij je de hele dag mee bezig houden? Probeer vervolgens de taken en verantwoordelijkheden in een functie te gieten. Wat zijn voorkomende functietitels voor het soort werk dat jij wilt doen. En binnen welke werkomgeving en arbeidsomstandigheden wil je de functie uitoefenen? Denk hierbij aan branche, soort bedrijf, werkplek, locatie en arbeidsvoorwaarden.

Wat je hierbij kan helpen, is het samenstellen van jouw ideale vacature. Bekijk daarvoor willekeurige vacatures en markeer alles wat jou aanspreekt qua taken, verantwoordelijkheden, functie-eisen en meer.

Persoonlijke arbeidsmarkt

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van waar jij zou willen werken, ga je op zoek naar bedrijven die hier binnen passen. Selecteer vervolgens de bedrijven waar jij je in eerste instantie op wilt richten. Verzamel informatie over deze bedrijven door de website en de social media accounts van de organisaties te bekijken.

Probeer erachter te komen welke functietitels zij hanteren voor het soort werk dat jij wilt gaan doen. Kijk ook hoe ze omgaan met vacatures en hoe je ervoor in aanmerking komt. Het is zeker aan te raden om met mensen te gaan praten die het werk doen waarin jij geïnteresseerd bent. Aan hen kun je bijvoorbeeld ook vragen om een dag(deel) met hen mee te lopen.

Het kan zijn dat je gaandeweg je persoonlijk zoekprofiel moet bijstellen of dat je juist nieuwe mogelijkheden ontdekt. Maar door het in kaart brengen van je ‘persoonlijke arbeidsmarkt’, kun jij je CV arbeidsmarktgerichter maken zodat het aansluit bij het door jouw gewenste werk en bedrijf. Hierdoor zul je beter overkomen tijdens netwerk- en sollicitatiegesprekken.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg