Werk vinden is werk en met de huidige arbeidsmarkt vraagt dat om een goede aanpak voor je zoektocht naar een baan. Een goede en gestructureerde manier om werk te vinden dat bij je past, is jobmarketing. Het helpt jou om jezelf goed te positioneren op jouw persoonlijke arbeidsmarkt.
De huidige arbeidsmarkt vraagt om een andere aanpak voor het zoeken naar een baan. Wachten tot er werk is, is geen optie. Jij zult het heft in eigen handen moeten nemen. Met haar jarenlange ervaring als loopbaanprofessional heeft Aaltje Vincent "jobmarketing" geïntroduceerd. Ze schreef daarover het boek Jobmarketing 2.0.
Werk vinden is een fulltime baan en vraagt om een gestructureerde manier van werken om werk te vinden die bij jou past. Met jobmarketing kun jij op een gestructureerde manier jouw eigen arbeidsmarkt benaderen. Centraal hierbij staat de vraag: "wat moet er allemaal gebeuren voordat jij op die ideale werkplek zit?"
Jobmarketing begint met jezelf zien als een product voor de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat jij weet welke oplossing jij bent voor welk probleem. Daarvoor moet jij jezelf goed kennen en dus weten wie je bent en wat voor werk je zoekt. Bedenk ook waar jij dat werk zou kunnen uitvoeren.
Vervolgens zoek je uit waarop jij binnen de arbeidsmarkt tot je recht komt. Ga voor jezelf dus na waar jij zou willen werken en breng zo jouw persoonlijke arbeidsmarkt binnen de totale arbeidsmarkt in kaart. Let wel dat voor het vinden van werk jij in deze tijden rekening moet houden dat het zeldzaam is om een baan te krijgen met meteen een vast contract of een jaarcontract. De arbeidsmarkt is veranderd en het is belangrijk om te weten welke contracten er binnen jouw arbeidsmarkt reëel zijn.
Netwerken is noodzakelijk gedurende je hele werkleven. Mensen die nu het werk doen dat jij wilt doen, weten het eerst dat er een nieuwe collega nodig is. Zorg er dus middels online en offline netwerken ervoor dat jij op dat moment bij die persoon "in the picture" bent.
Uit arbeidsmarktonderzoek blijkt namelijk dat drie van de vier vacatures door netwerken via de eigen medewerkers ingevuld worden. Wél 70% van de vacatures wordt dus via netwerken en open sollicitaties ingevuld.
Cruciaal bij je arbeidsmarktbenadering is jouw CV. Voor het maken van de eerste selectie kijken werkgevers hier het eerst naar. Het enige doel van het CV is om de reactie "die willen we spreken" bij de werkgever op te roepen. En dat doe je door te laten zien voor welk probleem jij de oplossing bent.
Na de eerste selectie kijkt de werkgever naar de sollicitatiebrief om te bepalen of ze jou willen uitnodigen. Ook voor de brief geldt dat duidelijk naar voren moet komen hoe jij de oplossing bent voor het probleem van de werkgever.
Wordt jij vervolgens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dan betekent dat de werkgever op basis van je CV aanneemt dat je het kunt. Het doel van het gesprek is om te kijken of jij de functie goed kan vervullen en of het klikt.
Bij netwerken en solliciteren is het belangrijk dat je kort en krachtig een presentatie van jezelf kan geven. Recruiters vormen binnen enkele seconden een beeld van jou. De 15 CV-seconden plus de 30 "eerste indruk" seconden bij een sollicitatiegesprek maken samen de 45 meest cruciale seconden voor (nieuw) werk.
Zorg dus dat je direct een onvergetelijke indruk achterlaat. Dat kan met de elevator pitch waarmee jij in twee minuten uitlegt wie jij bent op de arbeidsmarkt, waar jij voor staat in je werk en wat jij voor een ander kan betekenen.