Hoe vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt?

Je bent bijna afgestudeerd of nog volop aan het studeren. Maar weet jij wat nu jouw kansen zijn op de arbeidsmarkt? De laatste berichten voor HBO-studenten zien er namelijk slecht uit. En ook voor WO- als MBO-studenten zal het moeilijker zijn om een baan te vinden. Toch kun je een aantal dingen al tijdens je studie doen om je carrièrekansen te vergroten op de huidige arbeidsmarkt.

Arbeidsmarkt voor hbo'ers slecht

Uit de Keuzegids Hbo 2015 blijkt dat bijna de helft van de HBO’ers een studie volgt met slechte vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Voor studenten met studierichtingen als informatica, bedrijfskunde, fysiotherapie, toerisme en communicatie zijn de kansen op een baan het somberst.

Volgens het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) – die de keuzegids publiceert – zijn deze opleidingen zeer populair waardoor er dus veel concurrentie is tussen de afgestudeerden op de arbeidsmarkt.

Dat de kansen op een baan voor HBO’ers zo slecht is, komt volgens het CHOI ook door de recente overheidsbezuinigingen. Daarnaast helpt de bestrijding van het vroegpensioen niet. Ouderen blijven langer werken waardoor er minder banen vrij komen voor jongeren.

Iets minder ongunstig is de arbeidsmarkt voor HBO’ers van studies als bouwkunde, civiele techniek, accountancy, kunst en zorg & welzijn. Maar de kansen op werk zal de komende jaren liggen bij opleidingen tot medisch laborant, scheikundige, wiskundige en werktuigbouwkundige. Ook de landbouw biedt goede perspectieven.

Vergroot je carrièrekansen

Uiteraard heb je bij het kiezen van een opleiding een weloverwogen keuze gemaakt. Kijkend naar het studieaanbod heb je gekozen voor een opleiding die bij je past en waarvan de kansen op de arbeidsmarkt er goed uitzagen.

Maar de afgelopen jaar is er veel veranderd op de arbeidsmarkt en zijn je carrièrekansen met je huidige opleiding wellicht nihil geworden. De hoogste tijd dus om actie te ondernemen en je kansen te vergroten. Maar hoe?

Door je actief op een positieve manier te onderscheiden van de andere studenten. Dit doe je door tijdens je studie al goed bezig te zijn met je te oriënteren op het leven na je studie. Naar wat voor functie gaat je voorkeur uit? Bij wat voor soort organisatie wil je aan de slag? Welke werkgevers spreken jou aan?

Jezelf profileren

Wanneer je hebt uitgedokterd welke richting je op wilt gaan na je studie, is de volgende stap jezelf te introduceren binnen deze richting. Of wel je zichtbaar maken bij potentiële werkgevers. Dat kan op verschillende manieren.

Door bijvoorbeeld inhousedagen en business courses te volgen. Dit soort dagen zijn wederzijdse kennismakingen, waarbij beide partijen snel ontdekken of er een match is. Daarnaast kun je ook carrièrebeurzen bezoeken of meedoen aan talent games. In beide gevallen kom je in contact met meerdere werkgevers.

Een andere goede manier om jezelf te profileren, is door een of meerdere dagen zonder vergoeding mee te draaien bij een werkgever waar jouw interesse naar uit gaat. Tijdens zo’n meedraaidag kun je goed laten zien wat jij allemaal in huis hebt.

Relevante bijbaan

Het vinden van een bijbaan die aansluit bij je studie is niet voor iedere student makkelijk te vinden. Toch loont het om er wat meer tijd en energie in te steken om er een te vinden. Zo doe je namelijk relevante werkervaring op die jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Een relevante bijbaan biedt je ook de mogelijkheid om een goed netwerk op te bouwen binnen het vakgebied waarin je een baan wilt gaan vinden. Tijdens netwerkgesprekken breng je met een elevator pitch kort en krachtig naar voren waar jij voor staat en wat jij te bieden hebt.

Doorstuderen

Mocht al je pogingen toch niet baten, dan is het altijd goed om een back-upplan te hebben. Denk dus tijdens je studie ook goed na wat je in dat geval wilt gaan doen. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om na je HBO nog een master te volgen.

Of bekijk binnen welke andere vakgebieden je met je huidige studie terecht kunt. Met diverse opleidingen kun je namelijk bij hele verschillende branches aan de slag, die je wellicht niet als eerste op het oog had maar wel interessant kunnen zijn.

Denk ook alvast na over omscholing. Wellicht is het namelijk beter om jezelf om te scholen voor een richting waar wel toekomst in zit.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg