Startersfuncties

Pas afgestudeerd en op zoek naar je eerste baan. Je zoektocht naar jouw startersfuncties begint. Maar wat zijn startersfuncties? Wat kun je verwachten van een startersfunctie? En waar vind je startersbanen?

Wat is een startersfunctie?

Een junior functie is een startersfunctie. Voorvoegsels als aankomend, beginnend, assistent en trainee worden ook gebruikt in vacatureteksten. Een werkgever is dan op zoek naar een pas afgestudeerde die weinig of nauwelijks werkervaring heeft maar wel de juiste opleiding.

Wat kun je verwachten

Als starter beschik je nog niet over de nodige kennis en vaardigheden. Daarom zul je veel begeleiding krijgen van een collega. Vaak een senior medewerker. Door te werken aan kleine opdrachten en projecten doe je meer ervaring op. Regelmatig ontvang je feedback op jou functioneren. Daarnaast ben je druk bezig met het opbouwen van een netwerk.

Waar vind je startersbanen?

De meeste startersbanen vind je bij grote bedrijven in de sales, marketing en traffic. In deze branches zie je de meeste junior functies. Het voordeel van grote bedrijven is dat er veel doorgroeimogelijkheden zijn. Ook bij kleinere bedrijven zijn er startersfunctie. Maar wel in mindere mate. Het voordeel is dat je snel al meer verantwoordelijkheden krijgt en de vrijheid hebt om jezelf te ontwikkelen.

Een traineeship is een ideale start van je carrière. Het is een startestraject waarbij je 1 tot maximaal 3 jaar ervaring opdoet bij diverse afdelingen. Op deze manier leer je zowel het bedrijf als je eigen interesses kennen. Na het traineeship kun je doorgroeien naar een (top)functie die het best bij je past.

Doorgroeien

Bij de meeste startersfuncties heb je de mogelijkheid om door te groeien. Van junior groei je door naar medior medewerker. In deze functie werk je vaak zelfstandig aan wat grotere projecten en opdrachten. Wel wordt je nog steeds begeleid en krijg je feedback. Daarnaast ben je ook nog druk bezig met het onderhouden en uitbreiden van je netwerk.

Van medior groei je weer door naar senior. Als senior ben je een expert. Vaak ben je verantwoordelijk voor het binnen halen van nieuwe opdrachten waarbij je eigen netwerk belangrijk is. Daarnaast begeleid je nu zelf de junior en medior medewerkers.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg