Starters en headhunters: hoe ga je om met recruiters?

Als starter op de arbeidsmarkt doe je er alles aan om je zo sterk mogelijk te profileren. Je zorg voor een sollicitatieproof LinkedIn-profiel, een opvallend CV en misschien zelfs een eigen website. Maar dit kan er nog wel eens voor zorgen dat je vaak ‘last’ hebt van recruiters. Hoe ga je daarmee om?

Stapje voor

Realiseer je dat je een stapje voor hebt wanneer je via een recruiter een organisatie binnenkomt. Je hebt waarschijnlijk geen motivatiebrief hoeven schrijven en in elk geval 1 persoon heeft alvast besloten dat je geschikt bent voor de functie. Kets een recruiter daarom nooit zomaar af, ook al belt hij alleen maar even om kennis te maken.

Netwerken kan nooit kwaad

Misschien heb je al een baan gevonden en ben je niet op zoek naar een andere uitdaging. Toch is het goed om contact met recruiters in stand te houden. De kans is groot dat je niet de rest van je leven bij deze werkgever aan de bak blijft. Hoe handig is het dat je een recruiter in je telefoonboek hebt staan wanneer je klaar bent voor de volgende stap!? Daarnaast is het contact onderhouden met een recruiter een goede manier om jouw networking skills te trainen.

Ken je grenzen

Ook al ben je blij met je baan, je mag best nieuwsgierig zijn naar wat een headhunter je te bieden heeft. Ga het gesprek aan, maar blijf eerlijk. Is de functie die je aangeboden wordt er niet een waar jij jezelf in ziet? Geeft dit gerust aan en wees duidelijk in wat jouw ambities zijn.
Als je heel vaak benaderd wordt door recruiters, kan het lastig zijn om voor ogen te houden wat je zelf wil. Bedenk daarom wat jouw doelen zijn of maak een carrièreplanning voor jezelf. Zo ga je beter voorbereid het gesprek in!

Geef feedback

Wees ook duidelijk over wat je verwacht van de recruiter en vraag hem hetzelfde te doen. Wil je niet elke dag gebeld worden over een nieuwe functie? Als je dit aangeeft is de kans klein dat dit gebeurt.

Wanneer je zo veel 'lijnen' hebt lopen met verschillende recruiters dat je door de bomen het bos niet meer ziet, is het misschien verstandig eens na te gaan welk bureau je het meeste kan bieden. Kijk bijvoorbeeld naar de specialisatie van de recruiter -  komt die overeen met jouw kennis of ambitie? Zo niet, dan kan je dit tijdens een volgend gesprek ter sprake laten komen en aangeven dat jij je op dit moment liever op andere dingen focust. Blijf in elk geval altijd beleefd, een recruiter benadert je altijd met een positieve inslag en wellicht hebben jullie elkaar later nog een keer hard nodig!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg