Start je carrière in de zorg!

"Door het Traineeship Zorgadministratie van Quoratio heb ik veel kennis opgedaan over de zorg en deze direct in de praktijk gebracht bij mijn opdrachtgever."

De trainees bij Quoratio hebben zeer uiteenlopende studies gevolgd. Sommigen hebben al raakvlakken met zorgadministratie, maar mensen met studies als Creatieve Therapie, Geschiedenis en Communicatie kunnen ook prima bij ons terecht. Laat je meenemen in het verhaal van Pien.

Geboren in Rotterdam en opgegroeid op Goeree Overflakkee kwam ik er al snel achter dat ik daar niet de uitdaging vond waar ik naar op zoek was. Daarom ging ik op mijn 12e, naast mijn middelbare school, de jeugdtheaterschool volgen in Rotterdam. Daarna solliciteerde ik voor een toneelopleiding, maar omdat ik pas 16 was vonden ze mij te jong en dus ging ik op zoek naar een opleiding met raakvlakken.

Bij mijn zoektocht kwam ik terecht bij de opleiding creatieve therapie in Amersfoort, waar ik ook naar toe ben verhuisd. Echter was er weinig werk, omdat de methode die ik toepaste niet werd vergoed door de verzekering. Tijdens mijn afstuderen heb ik de slag gemaakt naar cognitieve gedragstherapie, wat het stagebedrijf heeft overgenomen. Echter was er binnen de organisatie geen plaats voor mij en dus moest ik na mijn afstuderen op zoek naar een andere baan.

Zo kwam ik terecht op een forensisch psychiatrische afdeling, maar omdat ik hier veel met agressie te maken kreeg en dit niet bij mij paste ben ik gestopt en teruggevallen op de horeca ervaring die ik tijdens mijn studie had opgedaan.

“Met een achtergrond in de creatieve therapie kwam ik toch weer in de horeca terecht”WAAR WAS JE NAAR OP ZOEK?

Nadat ik een tijdje als event manager werkzaam ben geweest, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik heb nog getwijfeld of ik terug wilde naar de zorg, maar heb uiteindelijk besloten om meer de richting van HR en uitzendwerk als intercedent op te willen en in die richting op zoek te gaan naar een baan. Op die manier kwam ik de oproep van Quoratio tegen.

Eigenlijk wilde ik nog een studie volgen, maar met een bachelor diploma op zak werd dat vanwege de nieuwe wetgeving onbetaalbaar en kwam het traineeship als geroepen. Dit bood mij de mogelijkheid om te werken en te leren op hetzelfde moment.

Ik vroeg me af of het bij me zou passen. Ik ben namelijk niet een persoon die van 9 tot 5 achter een bureau wil zitten en heb behoefte aan wat uitdaging. Ik heb daar lang over getwijfeld, maar weet inmiddels dat je niet alleen maar achter je bureau zit. Zeker als je jezelf proactief opstelt komen er leukere dingen op je pad.

Daarnaast hoorde ik vaak dat mensen na een studie geen werk kunnen vinden, doordat Quoratio je plaatst bij een opdrachtgever loop je dit risico niet. Dat is natuurlijk een enorm voordeel en mede daarom heb ik besloten toch mijn cv naar Quoratio te sturen.


“Het is niet alleen maar achter je bureau zitten, mits je zelf proactief bent.”
HET EERSTE CONTACT EN DE SELECTIEPROCEDURE

Na het versturen van mijn cv en motivatie werd ik uitgenodigd voor het eerste gesprek. Hierin werd mij duidelijk wat het traineeship precies inhoudt en wat het me zou kunnen brengen. Daarna heb ik de capaciteitentests gemaakt, waarvan de eerste twee thuis en de derde bij Quoratio. Ondanks de goede voorbereiding vond ik de tests erg intensief. Je wordt erg op de proef gesteld, maar dat geeft je na het behalen ervan wel een heel goed gevoel.

Om meer te weten te komen over zorgadministratie heb ik via LinkedIn zorgadministrateurs benaderd. Uit de uitgebreide reacties en uitleg die ik terugkreeg bleek dat je erg veel leuke dingen op kunt pakken. Dit heeft me echt overtuigd het traject bij Quoratio voort te willen zetten.

Tijdens het tweede en derde gesprek werd me nog duidelijker wat het traineeship precies inhield en hoe het eerste jaar eruit ziet. Het draait namelijk vooral om het opdoen van basiskennis, want er is zoveel dat je nog niet weet. Daarnaast hebben we het gehad over wat er van mij werd verwacht, en wat mijn motivatie, doel en verwachtingen waren.

Toen ik aan het einde van het derde gesprek vroeg naar het vervolg kreeg ik direct te horen dat ik was aangenomen. Dat was natuurlijk heel leuk om te horen.


“Ik heb zorgadministrateurs benaderd om erachter te komen of dit werk bij me paste.”
HOE VERLOOPT HET TRAINEESHIP?

Ik had erg veel zin in het traineeship, al wist ik niet zo goed wist wat ik kon verwachten. De mede-trainees kwamen op mij erg rustig over, en waren vrij introvert. Ik ben het tegenovergestelde, ik houd juist wel van discussie of interactie tijdens de les, omdat er dan een stukje eigen inzicht nodig is.

Ik vond de stof die tijdens de lessen werd besproken erg interessant en uitdagend. Het werd op een leuke manier gebracht en vaak afgewisseld met opdrachten waardoor ik de lessen als erg leuk en leerzaam heb ervaren. Hiermee werd toch die interactie, waar ik zo van houd, bevorderd en was het gericht op de praktijk. Vooral de communicatieles, waarin je jezelf moet presenteren, heb ik als erg nuttig ervaren. Dit kun je goed gebruiken tijdens je sollicitatie en opdracht bij de opdrachtgever.

Vrijwel elk onderwerp wordt in één lesdag besproken, dat vond ik soms wat kort. Ik had het wel fijn gevonden als er aan bepaalde onderwerpen iets meer tijd besteed werd zodat hier iets dieper op ingegaan kon worden. Echter is de zorg zo complex dat ik snap dat het onmogelijk is overal dieper op in te gaan. En juist daarom is de combinatie tussen de theorie en de praktijk zo waardevol.

“Het leukste vond ik de communicatieles waarin iedereen moest pitchen."DE PLAATSING

Ik werd samen met Hein, een collega-trainee van Quoratio, halverwege de opleiding geplaatst bij Oogziekenhuis Zonnestraal in Hilversum. Daar gingen wij aan het werk op de afdeling zorgadministratie. Dit betekende dat we 9 uur per dag werkten en daarnaast op vrijdag bij Quoratio in opleiding waren. Dat was best pittig, maar dat was het absoluut waard. Het was een mooie carrière switch voor mij en ik weet zeker dat ik hier zonder deze opleiding niet terecht was gekomen.

Een sollicitatie bij de opdrachtgever bleek niet nodig, aangezien er al iemand vanuit Quoratio werkzaam was. De afdeling, bestaande uit 7 personen, bestond dus bijna voor de helft uit mensen van Quoratio. Iedereen kreeg hierin zijn eigen taakpakket.

In eerste instantie zou ik drie maanden blijven, maar dit is uiteindelijk verlengd naar een jaar. Hiervoor heb ik ook een extra opdracht gekregen, de materiele controle als stukje specialisatie. Wat een mooie gelegenheid is om te leren over een onderdeel van de zorgadministratie en een fijne afleiding van andere werkzaamheden.

“Zonder deze opleiding was ik hier zeker niet terecht gekomen.“HET BEGIN BIJ DE OPDRACHTGEVER

De eerste week stond natuurlijk in het teken van kennismaking, zowel de medewerkers als het Oogziekenhuis leren kennen. Ik vond dat best een spannend moment, want het enige wat we wisten was een naam en dat er nog iemand van Quoratio aan het werk was.

We werden de eerste maand ingewerkt door onze Quoratio collega. Dat was heel fijn, want die persoon weet precies waar je staat. We leerden welke mensen en afdelingen we echt nodig zouden gaan hebben in de rest van onze loopbaan bij het Oogziekenhuis. Daarnaast kregen we uitleg over het elektronisch patiëntendossier, hoe de registratie hoort te zijn en we leerden vooral door te doen.

Het fijne is dat je door het traineeship al een basis hebt wat kennis betreft en dat je de opgedane kennis direct in de praktijk kunt toepassen. Daarnaast waren wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, wat binnen de organisatie erg gewaardeerd werd.

“De combinatie tussen kennis en praktijk combinatie vond ik erg goed.”DOORGEMAAKTE GROEI

Al vrij snel kreeg ik door dat er bij het Oogziekenhuis voor mij voldoende uitdaging was, zolang ik er zelf maar naar op zoek ga. Ze staan ervoor open om nieuwe projecten te starten maar het is aan mij om me proactief op te stellen, maar dat zit wel in me.

Natuurlijk blijft een deel van het werk uitvoerend, maar zo’n 50% van mijn tijd mocht ik besteden aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld het oppakken van projecten. Zo ben ik bezig geweest met het verbeteren van het verwijsbeleid. Hiervoor was een extern bedrijf ingehuurd die het proces in kaart heeft gebracht. Ik heb daar wet- en regelgeving naast gelegd en op basis daarvan een verbeternotitie geschreven. Dit is bij de directie neergelegd en toen bleek dat zij open stonden voor implementatie heb ik een beleidsplan geschreven. Dit plan is uiteindelijk geïmplementeerd bij alle 12 de vestigingen van het Oogziekenhuis, en dat geeft natuurlijk een ontzettend goed gevoel!

Een ander project was het opstellen van een formule voor automatisering om de opgelopen achterstand in te lopen. Ik heb toen samen met de afdeling ict een formule uitgewerkt waardoor een groot deel van de declaraties automatisch werden verwerkt, om tijd te besparen. Mede hierdoor hebben we de achterstand nog voor de start van 2016 kunnen wegwerken en daar was de opdrachtgever erg blij mee. En de formule wordt nog steeds dagelijks gebruikt.

Tijdens mijn traineeship heb ik veel kennis opgedaan over de zorg. Zo weet ik nu hoe de wet- en regelgeving opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit werkt, hoe deze te interpreteren en vertalen naar de praktijk. Maar ook op het gebied van inhoudelijke kennis heb ik me heel snel de oogheelkunde eigen gemaakt. Ik heb mijn gehele traineeship doorgebracht bij het Oogziekenhuis en heb hier gevonden wat ik ervan verwachtte.

"Je zelf geschreven beleidsplan geïmplementeerd zien worden bij alle vestigingen voelt echt als een beloning!”HOE KIJK JE TERUG OP HET TRAINEESHIP EN HOE ZIE JE DE TOEKOMST?

Terugkijkend op het traineeship vond ik de combinatie tussen theorie en de praktijk erg goed. Zeker aan het begin van de opdracht was de actuele kennis die je tijdens de opleiding opdoet heel waardevol. Enerzijds omdat deze kennis voor jezelf een goede basis vormt om aan het werk te gaan. En ook omdat je de actuele kennis meeneemt naar een organisatie waar deze vaak toch wat gedateerd is.

Zowel op persoonlijk als op inhoudelijk vlak heb ik veel geleerd en zijn er mooie uitdagingen voorbij gekomen. Zo heb ik geleerd om dingen los te laten, want wanneer je voor een opdrachtgever werkt worden je adviezen nou eenmaal niet altijd opgevolgd. Ook heb ik in korte tijd veel geleerd over de zorg in algemene zin. En door het beantwoorden van de patiëntentelefoon gemerkt dat de zorg helemaal niet inzichtelijk is voor de mensen die de zorg krijgen.

Aan het einde van mijn traineeship had ik absoluut de ambitie om als consultant bij Quoratio aan de slag te gaan, maar dat is allemaal iets anders gelopen. Er kwam een vacature voor Accountmanager vrij en ik werd gevraagd wat ik ervan zou vinden om deze rol te vervullen. Ik ben die uitdaging aangegaan. Na diverse gesprekken met HR en Sales ben ik uiteindelijk gestart als Accountmanager Zorgadministratie voor de sector GGZ. Dit heb ik een half jaar met veel plezier gedaan, maar miste de inhoud. Hierdoor ben ik weer de inhoud ingegaan als Consultant Financiële en Administratieve Zorgprocessen bij ZZA - Zorgadministratie & Applicatiebeheer. Hier werk ik op het snijvlak van applicatiebeheer en advies rondom registratieprocessen en facturatie.


”Ik had de ambitie om als consultant aan de slag te gaan, maar werd uiteindelijk Accountmanager Zorgadministratie bij Quoratio.”SOLLICITEREN

Wil jij net als Pien jouw carrière in de zorg starten? Solliciteer dan nu!

Solliciteer nu

Wil je graag eerst nog wat meer informatie over ons Traineeship  Zorgadministratie? Bekijk onze website www.werkenenleren.nl of neem contact op met Marcella Smit, te bereiken via 030 6047699.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg