Oriënteren op een baan

Wellicht sta jij op het punt om de arbeidsmarkt te betreden. Een spannende tijd, want solliciteren blijft een vak apart waarbij je zorgvuldig en gestructureerd te werk moet gaan. Een goede verkenning van de arbeidsmarkt en zelfkennis is daarbij erg belangrijk.

Om je droombaan te bemachtigen is het belangrijk dat je strategisch en doelgericht gaat solliciteren. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. Verken daarom goed de arbeidsmarkt en bepaal binnen welke kaders jij een baan zoekt. Denk hierbij aan branche, functie-inhoud, grootte, regio, profit/non-profit, cultuur.

Om een beter beeld te krijgen van de arbeidsmarkt kun je onder meer carrièrebeurzen bezoeken, vacaturebanken doorspitten, business courses en inhousedagen bijwonen of stage lopen. Het helpt ook om met werkenden in je omgeving te praten.

Zelfkennis is onmisbaar

Niet alleen kennis van de arbeidsmarkt is belangrijk, maar ook zelfkennis is onmisbaar. Door te laten zien dat je jezelf goed kent, kom je professioneel en zelfverzekerd over. Stel jezelf de volgende vragen:

Wie ben ik?

Waar haal jij voldoening uit? Wat zijn je passies? Wat kenmerkt jou?

Wat kan ik?

Inventariseer competenties die bij jou sterk ontwikkeld zijn en geef daarvan concrete voorbeelden

Wat wil ik?

Wat zijn jouw ambities? Waar wil je over 5 of 10 jaar staan? Wat is voor jou belangrijk?

Als starter zul je nog niet veel werkervaring hebben. In hoeverre dit meeweegt met de beslissing of je een baan krijgt, is afhankelijk van de functie en werkgever. Staar je daarom niet blind op de vacature waarvan je misschien niet aan alle eisen voldoet, maar leg de nadruk op de ervaringen die je hebt opgedaan tijdens bijvoorbeeld je stage, vereniging of sportclub.

Wat zoek je in een baan

Voordat je op banenjacht gaat, is het goed om na te denken wat je voor je toekomstige baan over hebt. Om hier achter te komen is het handig om een aantal dingen op papier te zetten over wat je nu precies zoekt in een baan. Wil je vooral werken om veel geld te verdienen? Of staat plezier in je werk op de eerste plaats?

Zoek je uitdaging of wil je elke dag precies weten waar je aan toe bent? Ben je bereid om langer te reizen of zelfs te verhuizen voor de baan? Hoeveel uur wil je gaan werken voor welk salaris? Zorg ervoor dat je voor jezelf deze zaken op een rijtje hebt. Tijdens een sollicitatiegesprek zul je daardoor zelfverzekerder overkomen bij de potentiële werkgever.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg