Hoe vind je vacatures die bij jou passen

Voordat je je zoektocht naar een baan begint, moet je eerst weten naar wat voor soort vacatures je moet zoeken. Daar kom je achter door te bepalen wat voor MBTI-type jij bent aan de hand van de persoonlijkheidstest Myer-Briggs Type Indicator. Deze test helpt je te bepalen welke branche, functie en organisatie bij jouw persoonlijke voorkeuren passen. Om vervolgens de relevante vacatures te kunnen vinden, moet je weten welke oriëntatiekanalen je moet gebruiken en hoe je deze het beste kunt inzetten. Bij het juist inzetten van de goede kanalen, kun jij je kans op een leuke baan drie keer vergroten.

Stap 1: bepaal welk MBTI-type je bent

Wanneer je weet welk MBTI-type je bent, kun jij beter bepalen wat voor baan bij je past. Het helpt je namelijk onder meer te achterhalen welke beroepen en functies voor jou geschikt zijn, maar ook welke werkomgeving bij je past en welke rol jij in een team op je neemt. Zo weet je precies naar wat voor vacatures jij op zoek moet gaan.

Begin dus met het bepalen welk MBTI-type je bent. Wat voor MBTI-type je bent, ontdek je aan de hand van de persoonlijkheidstest Myer-Briggs Type Indicator. Met deze test krijg je duidelijkheid over wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn. De test kun je maken op de website www.careerstyles.nl. Vervolgens kun je met de uitslag van de test en het boek De Carrière Code van Marlies Brenters nagaan welk MBTI-type je bent.

MBTI geeft inzicht in je voorkeursgedrag in de vier dimensies die de basis vormen van je persoonlijkheid. Elke dimensie bestaat uit tegengestelde eigenschappen.

 • Extravert – Introvert: waar haal jij je energie uit?
 • Sensing – Intuition: hoe ga jij om met informatie? 
 • Thinking – Feeling: hoe neem jij besluiten?
 • Judiging – Perceiving: hoe ga jij om met de buitenwereld?

De vier eigenschappen die iemand kenmerken worden uitgedrukt in een MBTI-type. In totaal zijn er 16 MBTI-types. Brenters geeft in het boek wel aan dat we hierdoor niet in een hokje te plaatsen zijn. Het geeft alleen weer welke eigenschappen op elk van de vier dimensies bij jou dominant zijn.

Door meer inzicht te krijgen in je persoonlijkheid vergroot je de kans op plezier in je werk en een succesvolle carrière. Zoals Brenters in haar boek aangeeft is een baan die bij je past, een baan die aansluit bij de competenties die je van nature hebt. De ideale baan bestaat dus niet, maar de baan die ideaal voor jou is wél!De Carrière Code

Stap 2: bepaal welk oriëntatiekanaal je inzet

Vervolgens moet je weten waar je de vacatures die bij jou passen kunt vinden. Nu de zoektocht naar een baan – en de daarbij horende “spelregels” – zijn veranderd, vraagt dit om een andere aanpak. Welke aanpak bij jou past, lees je in het boek Hoe vind ik een baan?.

Hierin staat beschreven welke oriëntatiekanalen jij het beste kunt gebruiken om voor jouw relevante vacatures te vinden. Per oriëntatiekanaal staat beschreven hoe je deze het beste kunt inzetten. Door het goed inzetten van de juiste oriëntatiekanalen wordt jouw kans op het vinden van een leuke baan drie keer zo groot.

De oriëntatiekanalen die WO’ers het beste kunnen gebruiken, zijn:

HBO’ers kunnen het beste inzetten op de oriëntatiekanalen:

 • Vacaturesites
 • Netwerk
 • Open sollicitaties
 • Uitzendbureaus
 • Oriëntatie op scholen en universiteiten

De oriëntatiekanalen die MBO’ers het beste kunnen gebruiken, zijn:

 • Open sollicitaties
 • Uitzendbureaus
 • Netwerk
 • Vacaturesites
 • Oriëntatie op scholen

Andere oriëntatiekanalen die je kunt inzetten, zijn: social media, zoekmachine, carrièrebeurzen/banenbeurzen, bedrijf bellen of binnenlopen.

Resultaat: een baan die bij jou past!

Solliciteren is topsport, het vergt veel tijd en energie van je. Zonde dus om onnodig te verspillen. Door bovenstaande stappen toe te passen in je baanzoektocht voorkom je dat je lang moet zoeken naar voor jouw relevante vacatures. Het voorkomt ook dat je gaat solliciteren op vacatures die eigenlijk toch niet bij je passen. Bepaal dus wat jouw MBTI-type is en ontdek welke oriëntatiekanalen jij het beste kunt inzetten. En voor je het weet heb jij een baan die bij jou past!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg