Zoek jij op de juiste plek naar een (nieuwe) baan?

Maar weinig werkzoekenden zoeken op de meest effectieve manier naar werk. Terwijl bij het goed inzetten van de juiste oriëntatiekanalen je makkelijker en sneller een baan vindt. Netwerkenopen sollicitaties en binnenlopen bij bedrijven blijken het meest effectief te zijn voor het vinden van relevante vacatures.

Werkzoekenden zoeken verkeerd naar een baan. Slechts 3% zoekt op de meest effectieve manier naar werk, zo blijkt uit analyses van Intelligence Group op basis van het baanzoekgedrag van de gebruikers van hoevindikeenbaan.com en uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek.

Werkzoekenden gebruiken vooral digitale kanalen bij het oriënteren op een baan. Ruim 90% maakt gebruik van vacaturesites, e-mail service, social media of bedrijvensites. Terwijl van de personen die het afgelopen jaar van baan zijn gewisseld, het eigen netwerk, een open sollicitatie of het uitzendbureau in veel gevallen het doorslaggevende kanaal was.

Netwerken

De meest effectieve manier om werk te vinden, is door te netwerken. Maar liefst 1 op de 5 vond het afgelopen jaar een (nieuwe) baan via het eigen netwerk. Nieuwe mensen leren kennen, biedt namelijk nieuwe mogelijkheden. Met netwerken kom je in contact met de mensen die het werk doen dat jij wilt doen. En zij weten als eerst wanneer er behoefte is aan een nieuwe medewerker.

Open sollicitatie

Naast netwerken is een open sollicitatie een goede manier om bij een bedrijf binnen te komen. Met een open sollicitatiebrief toon je initiatief en laat je zien wat jouw motivatie is om bij het bedrijf aan de slag te gaan. Wanneer er weer een vacature ontstaat, kijkt het bedrijf eerst of er tussen de open sollicitaties een geschikte kandidaat zit.

Binnenlopen of bellen

Ook binnenlopen of bellen naar een bedrijf zijn effectieve manieren om werk te vinden. Zo blijkt deze manier voor 1 op de 12 personen tot een baan te leiden. Niet veel werkzoekenden zoeken op deze manier naar een baan. Maar wanneer je het gesprek goed aanpakt, kun jij je juist hiermee onderscheiden van de andere sollicitanten. In je sollicitatiebrief verwijs je vervolgens naar het prettige (telefonisch) gesprek.

Oriëntatiekanalen

Het zoeken naar een baan gaat makkelijker wanneer je weet waar je voor jou relevante vacatures kunt vinden. Het is dus belangrijk om bij je zoektocht naar een baan te weten of je wel de juiste oriëntatiekanalen inzet. Het is per opleidingsniveau, branche en leeftijd afhankelijk welke kanalen voor jouw effectief zijn. Om daar achter te komen, kun je dit checken op hoevindikeenbaan.com.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg