Stage lopen in het buitenland kan een waardevolle ervaring zijn. Voor een goede voorbereiding en verloop van je stage biedt een stageovereenkomst uitkomst. Of je stagevergoeding ontvangt, is afhankelijk van het bedrijf. Voor een buitenlandse stage dien je eventueel zaken als een visum, studiebeurs, verzekering en woonruimte te regelen.
Stage lopen in het buitenland kan erg waardevol zijn. Je doet niet alleen werkervaring op, je verbreedt je horizon en leert nieuwe culturen en mensen kennen. Maar voordat je op stage in het buitenland gaat, is het belangrijk dat je je goed voorbereid.
Begin ruim van tevoren met voorbereiden. Er zijn vele (administratieve) zaken te regelen en in sommige landen zul je lang moeten wachten voordat alles geregeld is. Ga als eerste bij jezelf na wat je wilt. In welk je land wil je stage lopen en wat voor een stage zoek je.
Vraag aan je stagecoördinator aan welke voorwaarden je stage moet voldoen. Wordt je stage goedgekeurd dan zijn er nog het stageovereenkomst, de eventuele stagevergoeding, visum en verzekeringen die geregeld moeten worden.
Zorg dat je voor je naar het buitenland vertrekt een stageovereenkomst is ondertekend door zowel het stagebedrijf als je onderwijsinstelling en jezelf. De juridische positie van een stagiair is namelijk zeer onduidelijk. Is je stageovereenkomst niet geregeld dan kun je voor vervelende verrassingen komen te staan.
Het is afhankelijk van het stagebedrijf of je een stagevergoeding krijgt. Krijg je stagevergoeding dan is deze over het algemeen lager dan of gelijk aan het minimumloon van het betreffende land. Je bent niet verplicht om er belasting over te betalen omdat het belastingvrije tarief bijna overal gelijk is aan het minimumloon. Vraag het altijd voor de zekerheid na bij het bedrijf waar je stage gaat lopen.
Ontvang je een reële stagevergoeding dan heb je vanaf je eerste stagedag geen recht meer op een basisverzekering. Je zult jezelf op een andere manier tegen ziektekosten moeten verzekeren. Ga bij je verzekeringsmaatschappij na wat zij voor je kunnen betekenen. Sommige maatschappijen bieden totaalpakketten aan met wereldwijde dekking.
Als Nederlands staatsburger heb je geen visum of werkvergunning nodig in landen van de Europese Unie. In andere Europese landen moet je wel een visum of werkvergunning regelen. Meestal is dit makkelijk te regelen, alleen voor de niet-Europese landen is het helaas minder eenvoudig. De aanvraag van een visum kan soms maanden of soms zelfs een jaar in beslag nemen. Neem daarom tijdig contact op met de ambassade van het land waar je stage wilt.
Een buitenlandse stage kost veel geld. Moet je als voltijdstudent aan een Nederlandse opleiding verplicht stage lopen, dan kun je voor een buitenlandse stage studiefinanciering krijgen. Is dat niet het geval dan is het mogelijk om een deel van de kosten voor de stage in het buitenland te financieren met een beurs of een bijdrage uit een van de vele fondsen die er zijn.
Zorg ervoor dat je op tijd begint met zoeken, want het regelen van een beurs kost veel tijd. Als je een beurs aanvraagt, wil de beurzenverstrekker in de meeste gevallen namelijk een begroting zien. Een voorbeeld begroting kun je vinden op de site van het Nuffic.
Voor een stage in het buitenland moet je ook op zoek naar geschikte woonruimte. Bedenk vooraf hoeveel je budget is en hoe duur een woonruimte is in de plaats waar je stage gaat lopen. Om woonruimte te vinden kun je een oproep plaatsen op internet. Maar wellicht dat het stagebedrijf of je onderwijsinstelling je kunnen helpen.
Mocht het je niet lukken om voor vertrek woonruimte te vinden, ga dan stressen. Je kunt altijd een kamer in een hotel of jeugdherberg boeken en van daaruit verder zoeken. Denk ook na wat je met je woonruimte in Nederland wilt gaan doen. Deze kun je bijvoorbeeld onderverhuren. Zorg dan wel dat afspraken duidelijk op papier staan.