Een stage zoeken – de stappen

De meeste studenten moeten vanuit hun opleiding stage lopen. Er zijn verschillende manieren om stageplekken te vinden. Bedrijven hebben doorgaans vacatures op hun websites staan en het stagebureau op school kan je helpen bij je zoektocht. Daarnaast hebben vacaturebanken zoals Jobnet een uitgebreid aanbod aan stageplekken. Tegenwoordig kan een stage zoeken ook via social media zoals LinkedIn.

Reageren op de vacatures


Nadat je stagevacatures hebt gevonden die je aanspreken, is het tijd om te reageren. Let hierbij wel op dat de stageplekken voldoen aan de eisen vanuit je opleiding en of je tevreden bent met de stagevergoeding en eventuele reiskostenvergoeding. Om te reageren op de vacatures, verstuur je een motivatiebrief en CV.


Motivatiebrief stage


Net als bij een reguliere sollicitatie dien je voor een stage een sollicitatiebrief te schrijven. In de stage sollicitatiebrief stel je jezelf kort voor en beschrijf je jouw motivatie voor de stageplek. Daarnaast moet de organisatie weten met welk doel je de stage wilt gaan lopen. Geef daarom aan of je op zoek bent naar een meeloopstage of een afstudeeropdracht. Het is belangrijk je te verdiepen in de organisatie zodat je deze informatie kan verwerken in je stagebrief. Hierdoor toon je interesse in het bedrijf en kan je de sollicitatiebrief specifieker schrijven. Een voorbeeld stagebrief kan je hier vinden.


CV


Samen met de stagebrief dien je een Curriculum Vitae op te sturen. Een CV is een overzicht van je opleidingen, werkervaringen en vaardigheden. Hierdoor krijgt de stagebieder een beeld van jouw capaciteiten als potentieel stagiair. Een voorbeeld van een CV is hier te vinden.


Meerdere stagevacatures


Omdat je niet de enige sollicitant zal zijn, moet je rekening houden met afwijzingen. Het is daarom belangrijk om te reageren op meerdere stageplekken. Je stagebrief en CV pas je aan de verschillende stagebieders aan.


Stagegesprek


Mocht een bedrijf na het lezen van je motivatiebrief en CV geïnteresseerd zijn, dan wordt je uitgenodigd voor een stagegesprek. Tijdens dit gesprek is het belangrijk dat je de achtergrond en de activiteiten van het bedrijf kent en je motivatie voor de stageplek kan overbrengen. Tijdens de zoektocht naar een stage is dit het belangrijkste moment, dus bereid je hier goed op voor. Tips voor het voeren van een stagegesprek zijn hier te vinden.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg