Zo vind je een stage die bij je past

Stage lopen is één van de belangrijkste onderdelen van je opleiding. Tijdens deze periode ga je de door jou opgedane kennis in de praktijk brengen. Hierdoor krijg je een helder beeld van jouw vakgebied en de verschillende werkzaamheden die je na je studie gaat uitvoeren. Het is dan ook essentieel om stage te lopen op een plaats waar je veel leert en constant wordt uitgedaagd. Door na te denken over de onderstaande punten kun je gerichter zoeken naar het type stageplaats dat bij jou past en waar je jezelf het best kunt ontwikkelen binnen jouw vakgebied. Lees meer informatie over de verschillende soorten stages.

Op tijd beginnen met je zoektocht

Het klinkt voor de hand liggend, maar begin op tijd met zoeken naar een stageplaats. Begin minimaal vier maanden voor de start van je stageperiode met zoeken. Veel bedrijven plaatsen namelijk vier maanden voor de startdatum van de stage de vacature. Door hier rekening mee te houden, kan je vrijwel direct reageren. Hierdoor heb je een voorsprong op andere sollicitanten en heb je een grotere kans om die toffe stageplek te krijgen. Lees meer informatie over een stageplek zoeken.

Wat voor bedrijf trekt jouw interesse?

Doordat een stage meestal enkele maanden duurt, is het belangrijk dat je met plezier naar je stageplaats gaat. Denk daarom na over wat voor bedrijf jouw interesse trekt. Wanneer je bijvoorbeeld een sportliefhebber bent, zul je veel gemotiveerder stage lopen bij een sportmerk.

Ook kan je rekening houden met andere aspecten van bedrijven. Voel jij je prettige binnen een platte organisatie? Wil je stage lopen bij een jong ondernemend bedrijf? Wat voor bedrijfscultuur spreekt jou het meest aan? Door jezelf dit soort vragen te stellen, krijg je een steeds duidelijker beeld van het type bedrijf dat het best bij jou past.

Specialiseren of breed ontwikkelen ?

Weet je al welke beroep je na je studie wilt uitoefenen? Dan is een stage uitermate geschikt om ervaring op te doen en je hierin te specialiseren. Heb je echter nog geen keuze gemaakt en ben je benieuwd welke aspecten van het vakgebied jou het meeste aanspreken? Zoek dan een stageplek waar je jezelf breed kan ontwikkelen. Het is aan te raden een bedrijf te zoeken die jou bij deze keuzes kan ondersteunen.

Welke activiteiten wil jij uitvoeren?

Denk ook na over welke activiteiten je wel of niet wilt uitvoeren. Wanneer je dagelijks bezig bent met activiteiten die je leuk vindt, ga je met plezier naar je stage en leer je veel meer. Verdiep jezelf zoveel mogelijk in de vacature om te weten wat je allemaal zal gaan doen, en vermeid stages waarbij de meeste activiteiten jou niet aanstaan. Bedenk in grote lijnen welke kant jij op wilt gaan binnen je branche en zoek een stage waarvan de activiteiten hierbij aansluiten.

Reizen en stagevergoeding

Dit zijn natuurlijk belangrijke elementen van een elke stage. Met betrekking tot het reizen zal je grofweg de eerste twee weken geen last hebben van lang reizen, na verloop van tijd zal dit echter veranderen. Houd hier dan ook rekening mee tijdens je zoektocht naar een stage.

Het belangrijkste van een stagevergoeding en eventuele reiskostenvergoeding is dat je er financieel niet op achteruit gaat. De beoordeling van beide elementen heeft echter veel te maken met jou tevredenheid over de stageplek. Wegen de reistijd en stagevergoeding op tegen de ervaring die je op zal doen? Door hier van te voren over na te denken, zal er minder kans zijn dat je achteraf teleurgesteld bent. Lees hier meer informatie over stagevergoeding en reiskostenvergoeding.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg