Wat is een traineeship?

Schrijf je gratis in voor de Nationale Carrièrebeurs

Een traineeship leidt je op tot een topmanager of topspecialist. Naast dat je een volwaardige functie bekleedt, volg je ook een opleidingsprogramma bestaande uit kennis- een vaardigheidstrainingen. Veel bedrijven bieden tegenwoordig verschillende soorten traineeships aan zoals het management traineeship en het IT traineeship. Om in aanmerking te komen voor een traineeship zul je aan een specifiek traineeprofiel moeten voldoen.

Ontwikkel je tot 'allrounder'

Een traineeship geeft talentvolle starters de kans zich te ontwikkelen tot ‘allrounder’. Het is een volwaardige baan bestaande uit een combinatie van werken en leren. Gedurende een vastgestelde periode werk je aan verschillende projecten of in diverse functies op wisselende afdelingen binnen het bedrijf. Het traineeship is een wederzijdse investering: het bedrijf investeert in jou én andersom.

Ondanks dat het een opleidingstraject is, krijg je wel de verantwoordelijkheden en salaris die bij een startersfunctie horen. Je wordt begeleid door een collega of manager. Gemiddeld duurt een traineeship tussen de 1 en 3 jaar. Gedurende die periode werk je aan meerdere projecten of opdrachten die je uitvoert binnen verschillende functies en op wisselende afdelingen van de organisatie. De inhoud van de projecten en opdrachten is afhankelijk van het doel van het traineeship.

Doel van een traineeship

Het doel van alle soorten traineeships is om de trainee op te leiden en te ontwikkelen tot een topmanager of topspecialist. De bedoeling is dat de trainee daarna doorstroomt naar een vaste functie binnen de organisatie die het best bij hem past.

Opleidingsprogramma

Ongeveer 10 tot 15 procent van een traineeship wordt besteed aan het opleidingsprogramma. Dit programma bestaat uit kennis- en vaardigheidstrainingen die verzorgd worden door deskundigen en experts van zowel binnen als buiten het bedrijf. Daarnaast volg je ook trainingen en cursussen voor je persoonlijke ontwikkeling.

Als trainee leer je veel in korte tijd. Zo kom je er onder meer achter waar jouw kwaliteiten liggen. Een traineeship biedt je namelijk niet alleen inzicht in de organisatie, maar ook in jouw capaciteiten. Je komt er ook achter waar jouw voorkeur naar uitgaat wat betreft richting, werkzaamheden en afdeling. Een traineeship triggert je om het beste uit jezelf te halen.

Verschillende soorten traineeships

Er vele verschillende soorten traineeships. Door de jaren heen hebben bedrijven de traineeships aangepast aan de behoefte van de organisatie, maar ook aan de behoefte van de trainee. Ook zijn traineeships steeds meer internationaal gericht.

Management traineeship

De meest voorkomende traineeship is het management traineeship. Hierbij staan natuurlijk de managementvaardigheden centraal. Je wordt tijdens dit traineeship opgeleid om mensen te kunnen aansturen.

Lees meer over het management traineeship »

IT Traineeship

Het IT traineeship is in opmars. Dit komt omdat er bij bedrijven en organisaties altijd een behoefte is aan goed opgeleide IT-specialisten. Het IT traineeship is vooral vakinhoudelijk gericht.

Lees meer over het IT traineeship »

Gespecialiseerd of gecombineerd traineeship

Daarnaast zijn er traineeships die je opleiden voor een specifiek vakgebied. Er zijn ook bedrijven die een combinatie van verschillende soorten traineeships aanbieden. Hierbij speelt afwisseling een belangrijke rol.

Startersfunctie

Soms kiezen bedrijven ervoor om een concrete startersfunctie aan te bieden. Je krijgt dan een vaste functie maar doorloopt daarnaast een intensief opleidings- en coachingstraject. Vaak is het mogelijk om binnen anderhalf jaar van functie te veranderen.

Begeleiding

Gedurende het traineeship wordt je structureel begeleidt door iemand binnen het bedrijf als door iemand buiten het bedrijf. Binnen het bedrijf krijg je begeleiding van bijvoorbeeld de leidinggevende van de afdeling of een senior medewerker.

Voor je persoonlijke ontwikkeling krijg je over het algemeen begeleiding van een externe coach of mentor. Met hem of haar bespreek je de voortgang van je persoonlijke doelstellingen. Door beide begeleiders zul je regelmatig beoordeeld worden op je functioneren en ontvang je opbouwende feedback.

Profiel van de trainee

Voor elk traineeship worden er verschillende specifieke eisen aan de trainee gesteld. Maar over het algemeen vinden bedrijven het belangrijk dat een trainee naast zijn studie ook nevenactiviteiten heeft gedaan. Daarnaast zien ze graag dat je ambitieus, gedreven en zelfbewust bent. Verder is het van belang dat je aantoonbare aanleg hebt om te organiseren, te ondernemen en leiding te geven.

Na het traineeship

Tussentijds en aan het einde van een traineeship wordt je door je begeleiders beoordeeld. Bij positieve beoordelingen wordt bij beschikbaarheid je tijdelijke aanstelling omgezet tot een vast dienstverband. Bij sommige werkgevers is het mogelijk dat je solliciteert naar een vaste functie.

Voordelen

Een traineeship brengt vele voordelen met zich mee, waaronder:

  • Je leert het bedrijf van verschillende kanten kennen
  • Je bouwt in een korte tijd een netwerk op
  • Je leert waar je kracht ligt
  • Je wordt begeleid door professionals
  • Een traineeship biedt uitzicht op een mooie baan

Nadelen

Soms kan het volgen van een traineeship echter ook nadelen hebben, waaronder:

  • Het vraagt veel van je sociale vaardigheden
  • Je hebt minder kans je (snel) te specialiseren
  • De functie kan ook minder goed bevallen
  • Je moet zeer flexibel zijn
  • Er wordt wel van je verwacht dat je na afronding bij het bedrijf blijft werken

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg