Past een traineeship bij jou?

Als starter is een traineeship een mooie manier om je een voorsprong op de arbeidsmarkt te geven. Maar wat is een traineeship nou precies en past het wel bij jou?

Bedrijven die traineeships bieden, zijn vaak op zoek naar de toppers tussen alle net afgestudeerden. Deze pareltjes willen ze aan zich binden door ze een mooi opleidingstraject en salaris te bieden. In een traineeship ben je dan ook niet alleen volwaardig medewerker met salaris, je wordt ook nog eens supersnel opgeleid tot specialist binnen jouw vakgebied.

Traineeship vs. statersfunctie

Er zijn verschillende soorten traineeships. Een traineeship duurt ongeveer 1 tot 3 jaar. In deze periode maak je kennis met verschillende posities in het bedrijf, waardoor je een goed idee krijgt wat bij jou past. Wat een traineeship anders maakt dan een normale startersfunctie is de hoeveelheid coaching en training. Het klinkt fijn om niet direct een 'echte' functie in te gaan, maar vergis je niet: de meeste traineeships zijn zeker niet gemakkelijk en eisen veel van je.

BEKIJK ALLE STARTERSFUNCTIES

Traineeship vs. stage

Een stage loop je normaliter tijdens je studie, maar ook veel starters kiezen er tegenwoordig voor om een stage te lopen. Dit is een goede manier om werkervaring op te doen als je bijvoorbeeld even geen baan kan vinden. Het belangrijkste verschil tussen een traineeship en een stage is dat een stage vooral een werkervaringsplek is, een traineeship leidt je op tot een functie binnen het bedrijf. Het is de bedoeling dat je na het traineeship bij het bedrijf blijft werken, terwijl de kans groot is dat er na een stage geen plek meer is voor jou.

BEKIJK ALLE STAGES

Doorgroeien na een traineeship

Een traineeship is vrij kostbaar voor een werkgever. Hij investeert veel in je en dat doet hij natuurlijk niet zomaar. De bedoeling is jou klaar te stomen voor een topfunctie binnen een bedrijf. Daarvoor zijn er vaak grondige selectieprocedures waardoor alleen de toppers binnenkomen. Je moet aan veel eisen voldoen als je kans wil maken om als trainee aan de slag te gaan. 

Ook als je eenmaal binnen bent, ben je er nog niet. Een traineeship is zwaar en je moet jezelf echt bewijzen. Maar als dat lukt dan wacht er wel een mooie functie op je na het afronden van het traineeship. Door het zware programma ontwikkel jij je namelijk razendsnel en doe je echt een voorsprong op.  

BEKIJK ALLE TRAINEESHIPS

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg