De 6 voordelen van een Traineeship

Ben jij een ambitieuze, gedreven en talentvolle starter? Dan is een traineeship een goede mogelijkheid om je te ontwikkelen tot manager of specialist!

Wat is een traineeship?

Traineeships worden door bedrijven gebruikt om talentvolle starters de mogelijkheid te geven om zich snel binnen het bedrijf te ontwikkelen. Een trainee doet dit door het uitvoeren van verschillende projecten en functies binnen diverse afdelingen. Daarnaast zal de trainee verder leren doormiddel van een opleidingstraject. De bedoeling is dat je als trainee binnen het bedrijf doorstroomt naar de functie die het best aansluit op jouw interesse en capaciteiten. De lengte en mogelijkheden van traineeships variëren per bedrijf. Meer informatie over een traineeship vind je hier.

Twijfel je of een traineeship iets voor jou is? Om je een duidelijke beeld te geven van de meerwaarde van een traineeship, staan hieronder zes voordelen van een traineeship.

Werken en leren

Een groot voordeel van een traineeship is dat je naast het werken blijft doorleren. Je zult doorgaans tussen de 10 en 15 procent van je traineeship besteden aan het volgen van een opleidingstraject. De opleiding bestaat uit kennis- en vaardigheidstrainingen van experts binnen en buiten het bedrijf. Naast dit programma volg je vaak trainingen en cursussen voor je persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor zul je de capaciteiten die voor jou en de organisatie belangrijk zijn gedurende het traineeship blijven ontwikkelen.

Inzicht in eigen capaciteiten

Door het volgen van een opleidingstraject en het uitvoeren van diverse functies ontwikkel je een duidelijke visie van jouw capaciteiten. Wanneer je traineeship is afgelopen, weet je wat je krachten zijn en waar jouw uitdagingen liggen.

Begeleiding van coaches

Als trainee krijg je vaak consequent begeleiding van iemand binnen het bedrijf. Deze coach is direct bij de inhoud van het dagelijkse werk betrokken en zal je ondersteunen tijdens je functie. Daarnaast krijg je over het algemeen begeleiding van een externe coach, waarmee je de voortgang van je persoonlijke doelstellingen bespreekt. Gedurende je traineeship zul je door beide coaches regelmatig beoordeeld worden op je functioneren en krijg je opbouwende feedback. Meer informatie over coaches zijn hier te vinden.

Duidelijk beeld van de organisatie

Tijdens veel traineeships krijg je de kans om op meerdere afdelingen diverse functies uit te voeren. Je leert het bedrijf van verschillende kanten kennen. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de organisatie waar jij de komende jaren zult werken. Daarnaast ontwikkel je binnen het bedrijf een netwerk van collega’s.

Salaris van een trainee

Als trainee zal jouw salaris waarschijnlijk niet verschillen met iemand in een 'normale' starterfunctie. Je zult van de eerder genoemde voordelen genieten, voor hetzelfde salaris als iemand in een starterfunctie. Meer informatie over het salaris van trainees is hier te vinden.

Doorstromen naar de perfecte baan

Tegen het einde van je traineeship heb je gewerkt aan diverse projecten en op verschillende afdelingen. Waardoor jij en je leidinggevenden een goed beeld van jouw capaciteiten hebben gekregen. Hierdoor zul je als specialist doorstromen naar de afdeling en functie waar jouw competenties het best tot hun recht komen. Oftewel: jouw ideale baan!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg