De skills die je een baan bezorgen

Een diploma alleen is niet meer genoeg. Wil je een (goede) baan bemachtigen, dan zul je ook moeten beschikken over vaardigheden als analytisch vermogen, goede communicatie skills en uitstekende computervaardigheden. Het zijn vaak vaardigheden die je niet altijd tijdens je opleiding mee krijgt. Tijd dus om zelf aan de slag te gaan!

Waarschijnlijk hebben jouw ouders het ook gezegd: zorg dat je een diploma haalt. Want met een diploma kun je een baan krijgen. Hoewel het voor vroegere tijden klopte, blijkt tegenwoordig een diploma alleen niet meer voldoende om een (goede) baan te krijgen.

Soft skills

Uiteraard blijft het verstandig én goed om een diploma te halen, maar een diploma alleen geeft je geen garantie meer tot het krijgen van een goede baan. Werkgevers willen namelijk meer dan alleen een diploma. Ze zijn op zoek naar kandidaten met waardevolle vaardigheden als teamwork en communicatie skills.

Welke vaardigheden zoeken werkgevers zijn? Er zijn een aantal soft skills die werkgevers graag zien in een kandidaat. Deze zijn:

  • Het goed in een team kunnen werken
  • Het nemen van beslissingen en probleemoplossend vermogen hebben
  • Het beschikken over goede communicatievaardigheden, zowel intern als extern
  • Het goed kunnen plannen, organiseren en prioriteiten kunnen stellen
  • Het verschaffen en verwerken van informatie

Deze soft skills zijn onderdeel van je emotionele intelligentie en zorgen er voor dat je effectief met anderen kunt communiceren. Alleen tijdens je studie zul je hierin geen specifieke lessen in krijgen. Terwijl ze toch erg belangrijk zijn voor werkgevers.

Specifieke vaardigheden

Naast soft skills zijn er ook specifieke vaardigheden die werkgevers graag in een sollicitant terug zien. Het zijn vaardigheden als een analytisch vermogen, het beschikken over goede schrijfvaardigheden en het beheersen van uitstekende computervaardigheden.

  • Het vermogen om kwantitatieve data te analyseren
  • Het beschikken over technische kennis die relevant zijn voor de baan
  • Het beschikken over computervaardigheden
  • Het vermogen om rapporten op te kunnen stellen
  • Het vermogen om te verkopen en andere te beïnvloeden

Ontwikkelen van vaardigheden

Het ontwikkelen van je analytische vaardigheden wordt in deze digitale wereld nóg belangrijker dan ooit. Zonder te beschikken over goede computervaardigheden en het vermogen om data te analyseren, zul je het als werkzoekende moeilijk krijgen op de huidige arbeidsmarkt.

Het ontwikkelen van je analytische vaardigheden wordt in deze digitale wereld nóg belangrijker dan ooit. Zonder te beschikken over goede computervaardigheden en het vermogen om data te analyseren, zul je het als werkzoekende moeilijk krijgen op de huidige arbeidsmarkt.

Bron: Pulse

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg