NLP: Jouw sleutel naar succes

Succesvol zijn. Wie wil dat nou niet? Gelukkig is succes volgens de theorie van NLP te creëren. De sleutel naar dat succes is volgens Bernard Elshout van Kaber Groep slimme communicatie. Heb jij grip op je eigen communicatiesysteem en hoe flexibel sluit jouw communicatie aan op die van een ander?

“NLP”, zo legt Bernard Elshout van NLP opleidingsinstituut Kaber Groep uit, “staat voor neuro linguïstisch programmeren en is in feite een verandermethodiek die persoonlijk succes nastreeft.” Het basisprincipe van NLP is dat ieder mens een eigen communicatiesysteem heeft, dat bepaalt hoe je boodschap zendt, maar ook hoe iets bij je binnenkomt. “Als je die interne processen bij jezelf en de ander weet te doorgronden, krijg je grip op de situatie en kun je dat gebruiken om je eigen doelen te bereiken.” Bernard vergelijkt het met een microfoon die je te dichtbij een box houdt. De tegenreactie die dan ontstaat is een naar piepgeluid. “Het is een teken van miscommunicatie tussen de box en de microfoon. De piep is de negatieve feedback die ontstaat door deze manier van communiceren. De piep stopt pas als je genoeg afstand bewaard, oftewel als je op een andere manier besluit te communiceren. Dus wil je excelleren? Dan zul je de feedback die je krijgt van anderen moeten gebruiken om te veranderen.”

Persoonlijke ontwikkeling staat centraal in de NLP-trainingen die Bernard geeft. Hij spreekt dan ook liever over NLPD, waarbij de laatste twee letters staan voor Personal Development. “Wanneer je met NLP aan de slag gaat, dan is dat echt een persoonlijk proces. NLP helpt je je brein in de goede richting te zetten en grip op je leven te krijgen. Het gaat er om je eigen weg te durven kiezen en deze weten te volgen. Zonder je te laten belemmeren door gedragingen die je hebt ontwikkeld in het verleden.” Hij legt uit dat je je brein veel meer kunt sturen dan je de meeste mensen vermoeden en dat je met NLP bepaalde overtuigingen kunt uitpoetsen. “Een nieuwe vorm van gedrag wordt na een maand oefenen vanzelf een gewoonte. Je ziet dan ook mensen die met hulp van NLP hele transformaties doorgaan.”

Om vervolgens te kunnen groeien en slagen in die doelen heb je volgens Bernard altijd anderen nodig. Daarom is het belangrijk oog te hebben voor de manier waarop een ander communiceert. “Je ziet dat ook in het bedrijfsleven. Mensen die flexibel zijn in hun manier van communiceren en daardoor makkelijk contact maken met anderen, zijn de mensen die snel carrière maken.”

Over Kaber Groep

Bernard Elshout is oprichter van Kaber Groep BV en geeft workshops en trainingen op het gebied van NLP. Ook biedt Kaber individuele coaching en therapietrajecten. Meer hierover lees je op www.kabergroep.nl.

Bron: Memory Magazine (Editie November-December 2015)

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg