Netwerktips voor introverten

Netwerken, lang niet iedereen is er goed in of houdt ervan. Zoals mensen met een meer introvert karakter. Toch wordt bijna 70% van de vacatures vervuld via netwerken. Dus voor een goede start van je carrière is het voor de introverten onder ons goed om te leren netwerken. Want ook jij beschikt over natuurlijke talenten die heel goed in te zetten zijn tijdens het netwerken. Je moet alleen weten hoe je dat doet.

In zowel slechte als goede economische tijden worden de meeste vacatures vervuld via netwerken. Het is dus van belang voor een goede start van je carrière om al vroeg te beginnen met het opbouwen van een eigen netwerk. En belangrijker nog met het onderhouden van je netwerk.

Maar wat als je niet zo goed weet hoe je succesvol moet netwerken? Of je niet echt een netwerker bent, bijvoorbeeld vanwege je meer introverte karakter? Geen paniek, want netwerken kun je leren! De sleutel tot succesvol netwerken zit in het oefenen.

Niet de enige

We hebben de neiging om te denken dat we de enige zijn die netwerken eng vindt. Maar schijn bedriegt. Bedenk dat er naast jou vele anderen zijn die hetzelfde als voelen jij, angst om te falen. Maar bedenk dat je gesprekspartner misschien wel heel blij is dat jij de eerste stap hebt gezet.

Maak een plan

Voordat je aan de slag gaat met oefenen is het verstandig om een plan te hebben. Een plan biedt je namelijk houvast. Iets om op terug te vallen tijdens het netwerken. Helemaal wanneer je je buiten je comfortzone treedt.

Daarnaast is het goed voor je motivatie om een doel voor jezelf te stellen. Bijvoorbeeld: tijdens de volgende bijeenkomst ga ik vier netwerkgesprekken aan en bij 2 daarvan laat ik mijn visitekaartje achter of ontvang ik het visitekaartje van mijn gesprekspartner.

Verder praten mensen graag over zichzelf en hun werkzaamheden. Dus bedenk een aantal vragen die je kunt stellen om een conversatie op gang te brengen. Je doelen en vragen verwerk je in een plan, dat jou gaat helpen bij het netwerken.

Luisterend oor

Bij netwerken gaat het niet alleen om praten, maar vooral ook om luisteren. En hierin ligt toch het voordeel voor de introverten onder ons. Zij hebben van nature de neiging om eerst te denken voordat ze praten.

Focus daarom tijdens een netwerkgesprek op het luisteren. Laat aan je gesprekspartner dat merken door vragen te stellen of samen te vatten wat hij of zij gezegd heeft. Op deze manier doe je toch actief mee aan het gesprek.

Eén op één gesprekken

Als introvert ben je niet echt van de “small talk”, maar houd je meer van diepgaande gesprekken. Dat gaat het beste wanneer je een gesprek met één persoon voert. Zoek daarom tijdens een netwerkbijeenkomst mensen op die alleen staan.

Mocht de mogelijkheid zijn om van tevoren de lijst van deelnemers in te zien, neem deze dan goed door. Je kunt dan bepalen met welke deelnemers je graag een gesprek wilt aangaan. Kijk via social media of je meer over deze personen te weten kan komen. Of probeer alvast een eerste contact te leggen.

Oefening baart kunst

Om het netwerken steeds beter onder de knie te krijgen, is het belangrijk om veel te oefenen. Door te oefenen krijg je meer zelfvertrouwen en zullen de netwerkgesprekken steeds soepeler verlopen. Dus oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Zie netwerkbijeenkomsten ook juist als een mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Waar je interessante gesprekken kunt voeren. Sta open voor nieuwe relaties!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg