Netwerken voor starters

Door gebrek aan tijd op de arbeidsmarkt hebben studenten en starters vaak geen of een beperkt netwerk. Terwijl vandaag de dag ruim 70% van alle vacatures via netwerken worden ingevuld. Als je wil solliciteren is het dus essentieel om een zo groot mogelijk netwerk te hebben. Sta jij op het punt je carrière te beginnen? Volg dan deze vier stappen en creëer binnen no-time een effectief netwerk.

Stap 1: Jezelf verkopen

Voor je actief een netwerk gaat opbouwen is het belangrijk jezelf te kunnen verkopen. Je hebt namelijk niets aan een netwerk als men niet weet wie je bent en wat je doet. Het is daarom belangrijk jezelf te trainen in zelfpresentatie. Een goed begin hierin is het maken en oefenen van een elevator pitch. Door het oefenen van een elevator pitch zal je niet alleen beter netwerken, deze competentie zal je ook beter doen solliciteren.

Stap 2: Bouw je netwerk

Door social media is het bouwen van een netwerk nog nooit zo simpel geweest. Maak direct een LinkedIn pagina aan en begin met het toevoegen van familieleden, kennissen en collega’s. Zodoende heb je binnen de kortste keren de basis gelegd voor je netwerk.

Stap 3: Beurzen en borrels

Netwerkborrels en carrièrebeurzen zoals De Nationale Carrièrebeurs, zijn bij uitstek geschikt om je netwerk uit te breiden. Doorgaans zullen de meeste bezoekers werkzaam zijn in jouw vakgebied waardoor je relevante personen aan je netwerk toevoegt. Met name carrièrebeurzen zijn waardevol doordat je hier zowel werknemers als werkgevers kunt ontmoeten.

Stap 4: Onderhouden van je netwerk

Omdat men al vrij snel een groot netwerk krijgt, is het belangrijk dat zij blijven onthouden wie je bent. De eenvoudigste manier om dit te doen, is het onderhouden van je netwerk. Laat zo nu en dan wat van je horen aan je connecties en feliciteer ze wanneer ze jarig zijn. Wederom is LinkedIn hier handig in omdat je notifications krijgt van belangrijke gebeurtenissen binnen je netwerk.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg