Verschillen in assertiviteit tussen man en vrouw

Een echte dame zegt NEE! en Kunst van het gunnen! zijn de workshops die opleidings- en trainingsbureau Pure Talent organiseert voor vrouwen op Vrouw & Carrière 2019 / DiversityWorks 2019. Trainer Wietske van der Klein over assertiviteit, de gunfactor en de verscholen kracht van complimentjes.

'Een echte dame zegt NEE!', dat is een interessant onderwerp voor de ambitieuze carrièrevrouw. Wietske van der Klein: “Inderdaad, vorig jaar hebben we aandacht besteed aan man-vrouw verschillen. Dit jaar richten we ons op een specifiek man-vrouw verschil, namelijk verschil in assertief handelen. Veel vrouwen op de werkvloer hebben moeite met nee zeggen. Er is aangetoond dat vrouwen hierdoor vaker een burn-out krijgen dan mannen. Het is dus juist erg belangrijk dat vrouwen duidelijk aangeven wat ze willen. Om dat te kunnen doen moeten ze ook nee durven zeggen.”

Hoe komt dat verschil?

“Vrouwen vinden het niet prettig om andere mensen teleur te stellen. Ze voelen zich snel verantwoordelijk. Daarnaast zijn vrouwen erg gevoelig voor sfeer en voor emoties van anderen dan mannen. Ze hebben het eerder door als ze iemand teleurstellen. In de workshop ‘Een echte dame zegt Nee!’ kijken we hoe je juist dat kan omzetten.”

Dus een link naar man-vrouw verschillen, maar dan met specifieke tips voor de ambitieuze vrouw?

Wietske: “Dat klopt. Een ander verschil tussen mannen en vrouwen is dat mannen er minder moeite mee hebben om positieve beïnvloeding te gebruiken om hun doel te bereiken. Bij bijna elke interactie tussen mensen speelt gunnen een rol. Je krijgt nou eenmaal niet alleen iets omdat je het verdient, maar ook omdat het je gegund wordt.”

Brengt de workshop 'Kunst van het gunnen' daar verandering in?

Wietske: “Vrouwen zien het verhogen van je gunfactor vaak als manipuleren of een achterbaks spelletje. In deze workshop kom je meer te weten over de belangrijkste beïnvloedingswapens en bekijken we een aantal manieren waarmee je op een prettige en eerlijke manier je gunfactor kunt verhogen. Het gaat erom dat je het spel begrijpt. Soms zit het verschil al in het geven van een oprecht gemeend complimentje.”

Richt Pure Talent zich met haar trainingen speciaal op vrouwen?

Wietske: “Pure Talent Opleiding & Training richt zich op de gehele zakelijke markt. Op DiversityWorks kun je kennismaken met twee workshops van Pure Women. Onder dit label bieden we trainingen, workshops en coaching aan, die helemaal gericht zijn op vrouwen.”

Tekst: Lizzy Plug

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg