Zelfpresentatie

Weet jij hoe je over komt op een ander? De manier waarop jij jezelf presenteert is namelijk belangrijk voor de eerste indruk die een werkgever van jou heeft. Je wilt daarom tijdens het sollicitatiegesprek zo helder en overtuigend mogelijk overkomen. Presentatietechnieken kunnen je daarbij helpen.

Presenteren

Spreken in het openbaar is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. En ook voor sollicitatiegesprekken zijn de meeste zenuwachtig. Maar met behulp van gesprekstechnieken kun je er het beste uithalen. Bij presenteren gaat het zowel om wat je zegt als hoe je jezelf presenteert qua houding, stem en uitstraling. Toeschouwers halen hun informatie voor een deel uit de taal of de inhoud. De rest wordt bepaald door de non-verbale communicatie. Daarbij gaat het om stemgebruik, spraak, expressiviteit en lichaamstaal. Maar ook het vermogen om adequaat op onverwachte situaties te reageren.

Presentatietechnieken

Gesprekstechnieken helpen je om het beste van jezelf te laten zien. Daarnaast helpt het je om aan te tonen waarom jij de meest geschikte kandidaat bent.

STAR(R) Methode

De STAR-methode gebruik je om antwoord te geven op gedragsgerichte vragen. STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van de STARR-methode, waarbij de laatste R staat voor Reflectie.

LSD-formule

Een andere gesprekstechniek die effectief toe te passen is in diverse gesprekken, is de LSD-formule. LSD staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.

Tips

Jezelf presenteren blijft altijd moeilijk. Werkgevers hebben binnen een paar minuten een eerste indruk van je. En je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Een goede voorbereiding is het dan ook het halve werk. Met de volgende tips ga je zeker goed voorbereid je sollicitatie in!

Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je dus in over het bedrijf en hun producten of diensten. Maak een lijstje met te verwachten vragen en bedenk hiervoor alvast een antwoord.

Kleed je gepast

Zorg dat je representatief en verzorgd uitziet. Je kunt beter overdressed zijn dan underdressed. Belangrijk blijft wel dat de kleding bij je past.

Kom op tijd

Zoek van tevoren het adres en stippel de route uit. Houd rekening met eventuele files of vertragingen. Ben je veel te vroeg, loop dan nog even een blokje om.

Wees open en eerlijk

Probeer, ondanks de zenuwen, zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Bluffen of liegen is geen goed idee.

Lichaamstaal

Neem open en ontspannen houding aan. Zeker 55 procent van de eerste indruk wordt bepaald door je lichaamshouding.

Oogcontact

Maak oogcontact met je gesprekspartners. Dit komt eerlijk, oprecht en serieus over. Als je continu afdwaalt met je blik, kan dit blijk geven van desinteresse of onrust.

Stel vragen

Hierdoor komt er een dialoog op gang. Je kunt dan meer van jezelf laten zien en je komt zelfverzekerd over. Het laat ook zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg