Grip op je carrière

Natuurlijk kun je carrière maken zonder een vastomlijnd plan, maar waarom zou je dit doen en alles op z'n beloop laten? 'Je personal brand moet staan als een huis!'

Hoe krijg je grip op je loopbaan? Hoe zorg je er voor dat je carrière gaat zoals jij dat wilt? Loopbaanplanning kan je hierbij helpen. Loopbaancoach Kathalijne Schuurmans: "Natuurlijk is het zoeken naar een baan in tijden van economische malaise wat lastiger, het kost meestal meer tijd om terecht te komen waar je wilt. Belangrijk is om goed te weten wat je wilt, je niet uit het veld te laten slaan en met doorzettingsvermogen te gaan voor jouw ideale loopbaan."

Maar hoe pak je dat aan, en zijn er verschillen met vroeger? De loopbaancoach adviseert om je niet te laten weerhouden door de crisis of andere 'beren op de weg', en te gaan voor hetgeen je zelf graag wilt: "Mocht het wat meer tijd kosten, benut de tussenliggende tijd dan slim. Doe een vervolgstudie, doe internationale ervaring op, schaaf je talenkennis bij, benader interessante bedrijven voor een meeloopstage en bouw aan een goed netwerk. Met de groeiende vergrijzing en uitstroom van ouderen, is er nog steeds behoefte aan jonge talenten op de arbeidsmarkt. Het is dus nog belangrijker om jouw talenten al vroeg te leren kennen en verder te ontwikkelen. Daarmee onderscheid je je ook ten opzichte van de concurrentie en haal je er voor jezelf uit wat er in zit."

Alles er uit halen

Dat is ook wat Karen ter Dam voor ogen had. Zij studeerde onlangs af en werkt nu als projectmedewerker. Zij wilde er alles uithalen en besloot door te blijven studeren. "Ik heb mavo, havo, hbo en universiteit gedaan. Ik wist altijd al dat ik wilde blijven studeren, mezelf blijven ontwikkelen. Na het afronden van mijn hbo-opleiding heb ik wel even nagedacht over wat ik wilde, maar ik besloot toch nog een verkorte bachelor Communicatiewetenschappen te doen en daarna ook de master Communicatiewetenschappen."

"Wat dat betreft ben ik een laatbloeier. Het was ook best een fikse investering, maar uiteindelijk wil ik werken in een baan die echt bij me past en ik denk dat te kunnen bereiken door dit pad te volgen. En daar heb ik nu profijt van, die combinatie van hbo en wo is goed voor mij: ik heb onderzoek gedaan, maar ook veel geleerd in de praktijk. En vanuit mijn bijbaan ben ik aan mijn huidige baan gekomen."

"Het voelt in deze markt ook als heel luxe dat ik aan de slag kon, terwijl ik nog bezig was met mijn scriptie. Mijn ‘grip tip’? Blijf bezig met je loopbaan en blijf jezelf ontwikkelen. Blijf ook actief in je netwerk, zo ben ik ook aan mijn baan gekomen. En wat mensen ook zeggen: zoek niet naar dé perfecte baan, ga lekker aan de slag, ook al is het in de eerste plaats niet helemaal wat je zoekt. Hoe dan ook leer je er van en het is altijd beter om te solliciteren vanuit een baan."

Personal Brand

Volgens de loopbaancoach gaat het in de zoektocht naar een baan meer dan ooit om het onderscheidend vermogen van de kandidaat. Hoe positioneer je je ten opzichte van je concurrenten? Wat maakt je interessant, waar liggen je talenten en wat heb je een werkgever te bieden? Kathalijne: "Daarnaast speelt ook presentatie een rol: hoe presenteer je jezelf in sollicitatiebrieven, CV en sollicitatie- en netwerkgesprekken? Kortom: werk aan je eigen merk, aan je ‘personal brand’. Vind je dit lastig (en dat is het ook!), schakel dan hulp in van bijvoorbeeld een loopbaancoach."

In interviews met topmannen lees je vaak dat je niet te snel moet jobhoppen, maar wat langer op een plek moet zitten tot je je de functie eigen hebt gemaakt. Volgens de loopbaancoach klopt dit deels. "Pas als je een paar jaar bij een organisatie blijft kun je diepgang aanbrengen in je functie en in je eigen ontwikkeling. Aan de andere kant is het ook heel leerzaam om in verschillende organisaties rond te kijken en bijvoorbeeld verschillende branches te ervaren."

"Starten met een functie als bijvoorbeeld consultant kan een mooie springplank zijn voor je verdere loopbaan, zeker als je nog niet precies weet wat je wilt. Je bent dan in dienst van een consultancybureau én krijgt de kans om ervaring op te doen in verschillende functies, opdrachten en organisaties. Het is de kunst om de goede balans te vinden tussen jezelf ontwikkelen op generalistisch niveau, en jezelf op bepaalde gebieden specialiseren. Daarmee creëer je voor jezelf optimale mogelijkheden."

Grip krijgen op je loopbaan, daar moet je voor werken. Belangrijkste is dus dat je weet wie je bent, wat je wilt en hoe je je zelf moet presenteren aan anderen. Je 'merk ik' moet staan als een huis, alleen dan krijg je grip!

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg