Solliciteren via Social Media

De manier waarop mensen een baan zoeken is veranderd. Social media spelen een steeds grotere rol in het sollicitatieproces. Zo worden social networks ingezet om te werven en gebruikt om te profileren. Maar hoe vind je vacatures via social media? En hoe zet je social media in tijdens het solliciteren?

Vacatures zoeken

Sinds 2011 lijkt het zoeken naar een baan en social media niet meer los van elkaar te zien. Uit het onderzoek Randstad werkmonitor blijkt dat 62% van de werknemers social media gebruikt  om vacatures te zoeken. Ze worden vooral als ondersteuning ingezet naast de traditionele jobboards. Social media lijkt ook steeds meer het online curriculum vitae te worden. Aangevuld met inzicht hoe en met wie mensen zich verbonden hebben.

Wervingstool

Voor werkgevers is werven via social media snel en goedkoop. De sociale netwerken spelen hier steeds meer op in. Zo heeft LinkedIn een sollicitatiebutton en groeien sites als vacaturetweeter.nl en twitterbaan.nl als paddestoelen uit de grond. Op deze sites staan overzichten met alle vacatures die op Twitter geplaatst worden.

Efficiënt

Voor werkzoekende is het efficiënte manier om vacatures te vinden en zichzelf te profileren. Door social media te gebruiken bij je zoektocht naar een baan, ben je beter op de hoogte van de ‘verborgen vacatures’. Door je eigen netwerk(en) wordt je op relevante vacatures gewezen. Daarnaast biedt social media de mogelijkheid om informatie op te zoeken over een werkgever. Zo struint 40% social networks af als voorbereiding op het sollicitatiegesprek.

Solliciteren

Via social media solliciteren houdt in jezelf goed profileren. Dat begint met het 100% invullen van je profiel. Gebruik daarbij keywords die relevant zijn voor de functies die je zoekt. Hierdoor kom je sneller naar boven bij de zoekresultaten van werkgevers. Laat je personal branding goed naar voren komen door op resultaatgerichte wijze je werkervaring en je onderscheidend vermogen te beschrijven.

Discussiegroepen

Om jezelf te onderscheiden is het goed om deel te nemen discussies. Geef op een professionele manier je mening op een stelling, maar stel zelf ook vragen. Want recruiters volgen ook de discussies. Bij de discussiegroepen ontstaan steeds meer aparte groepen waar vacatures uit bepaalde branches worden geplaatst. Met LinkedIn kun je zoekopdrachten maken en deze opslaan. Laat mensen uit je netwerk weten dat je op zoek bent naar een baan.

Biografie

Zorg ervoor dat je bij Twitter een goed ingevulde biografie hebt. Meld daarin de functies waarvoor je in aanmerking wilt komen zodat je sneller bij de zoekresultaten naar voren komt. Zoek zelf ook naar bedrijven en ga deze volgen. Zo blijf je op de hoogte van de vacatures van die werkgevers. Volg ook recruiters en laat hen weten dat je op zoek bent.

Vacatures in

ICT
Finance
Management
Techniek
Juridisch
Gezondheidszorg